Zaujalo nás... Dřevěné kostely beskydské, unikát Česka. Krásný výlet v každém počasí.

Kostel na Prašivé

Publikováno: Pá, 22.03.2013

Na webovém portálu www.idnes.cz nás zaujal článek od autora Petra Žižky, který píše články o Beskydech. Tentokrát napsal o dřevěných kostelích, kterých je u nás, v Beskydech, nejvíce z celé České republiky.

Dřevěné kostely beskydské, unikát Česka. Krásný výlet v každém počasí.

Moravskoslezské Beskydy, včetně jejich polské části, jsou územím, kde najdete tolik dřevěných církevních staveb, že to nemá nikde v zemi obdoby. A turisté to vědí. Začínají objevovat kouzlo dřeva a dřevěných staveb.

Dřevo bývalo v tomto chudém kraji nejdostupnějším, respektive spolu s kamenem jediným možným stavebním materiálem. Dnes se tyto lidové chrámy staly tím nejcennějším kulturním bohatstvím regionu. Kromě historie dokladuje také neuvěřitelný fortel, um a řemeslnou zručnost zdejších lidí v době, kdy neexistovaly bagry, nákladní tatrovky, jeřáby a domíchávače s betonem a kdy jedinou technikou byly sekery, kladiva a pily a jediným pomocníkem byl tažný kůň. Návštěvníků, kteří míří do Beskyd za dřevěnou architekturou, přibývá. Odborníci na cestovní ruch v této souvislosti dokonce přímo mluví o sakrální turistice. Jak potvrzuje Kamila Krečmerová z Klastru cestovního ruchu Moravskoslezského kraje, především pro turisty z Polska jsou kostelíky magnetem. "Podle našich průzkumů přibývá právě turistů, kteří k nám přijíždějí proto, aby viděli dřevěné kostely, kostelíky, kaple a jiná místa spojená s poutěmi a církevní architekturou," říká Krečmerová.