Zahraniční dobrovolníci pomohou horské chatě Prašivá

Zahraniční dobrovolníci pomohou horské chatě Prašivá

Publikováno: St, 25.05.2016

Skupina dobrovolníků z různých zemí světa přijede v sobotu 4. června na chatu Prašivá v Beskydech (obec Vyšní Lhoty), aby pomohla s probíhající rekonstrukcí historické turistické chaty. Mezinárodní dobrovolnický projekt, tzv. workcamp, na chatě Prašivá pořádá INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) vůbec poprvé. V různých krajích jich letos proběhne pod hlavičkou INEX-SDA celkem 36.

Zahraniční dobrovolníci poprvé na Prašivé

Workcamp pořádá INEX-SDA ve spolupráci s místní pobočkou Klubu českých turistů a Klubem přátel chaty Prašivá. Ti se od jara 2015 snaží zrekonstruovat desítky let neudržovanou chatu. „Na rekonstrukci se dosud podílelo přes 170 dobrovolníků, ale práce je stále mnoho, proto se správci chaty rozhodli pozvat též dobrovolníky ze zahraničí. Cílem workcampu je pomoct s další fází obnovy chaty, mimo jiné s tvorbou přírodního hřiště pro děti,“ říká za INEX-SDA Renata Míchalová, koordinátorka mezinárodních dobrovolnických projektů v ČR.

Na Prašivé se potká rozmanitá skupina mladých lidí z Francie, Jižní Koreje, Německa, Turecka, Hong Kongu a České republiky. Čekají je drobné práce související s opravou chaty a jejího bezprostředního okolí – natírání, stavba chodníčku z kamenů, oprava garáže apod. Ve volném čase si dobrovolníci užijí výlety po Moravskoslezském kraji. „Určitě budou mít možnost navštívit kopřivnické Tatra muzeum, Ostravu nebo si vyšlápnout na Lysou horu,“ uvádí Kristýna Seidlová, druhá vedoucích dobrovolníků.

Chata Prašivá

Hora Prašivá v Beskydech byla po staletí významným poutním místem, což dokládá i dřevěný kostelík z roku 1640. V roce 1921 přibyla ke kostelíku díky českým vlastencům turistická chata, která je dnes architektonickým skvostem a zároveň nejstarší turistickou chatou v Beskydech. Zajímavostí je, že chata v hodnotě 273 300 byla postavena za pouhý půl rok. Dnes se zde konají různé sportovní a kulturní akce nejen pro rodiny s dětmi a místo je i oblíbenou destinací jednodenních pěších výletů. Chatu vlastní Klub českých turistů a pronajímá ji soukromému správci za účelem provozování restaurace a ubytování pro horské turisty. Více informací o chatě Prašivá na: www.ChataPrasiva.cz