Za hvězdami do Beskyd - pozorování noční oblohy

Za hvězdami do Beskyd - pozorování noční oblohy

Publikováno: St, 08.04.2015

Objevte skrytou krásu vesmíru v nejtmavší oblasti Beskyd v areálu chaty Švarná Hanka a poznejte tajemství vzdálených mlhovin, hvězdokup, dalekých galaxií i blízkých planet nebo se zaposlouchejte do starých řeckých mýtů a bájí, která doprovází souhvězdí noční oblohy.

Počátkem dubna můžeme na večerní obloze vidět planetu Venuši, která se k nám pomalu přibližuje a je tedy v dalekohledu stále větší a větší. Další viditelnou planetou je Jupiter. Tato obří planeta je v dalekohledu vidět i se svými oblačnými pásy a největšími měsíci Io, Europa, Ganymed a Kalisto, které kolem ní obíhají. Měsíc nám na obloze ve večerních hodinách svítit nebude, díky čemuž si budeme moci dalekohledem prohlédnout na tmavé čisté obloze vzdálené objekty hlubokého vesmíru, jako jsou hvězdokupy, mlhoviny, galaxie a samozřejmě se také podíváme na dvojhvězdy a vícenásobné hvězdné systémy.

Pravidelné večerní prohlídky skrytých krás hlubokého vesmíru za pomoci astronomického dalekohledu a speciálního laserového ukazovátka probíhají v Centru tmavé oblohy v Beskydech - nejtmavším místě Moravskoslezského kraje. Navštívit je můžete každý večer po setmění za jasného počasí.

Akce probíhá od 9. do 12. dubna, vždy v čase 20:30 - 22:30 hod. 

Vstupné: 100 Kč - dospělý, 50 Kč - dítě 6-15 let

Zdroj: www.kudyznudy.cz