Z Beskyd jedním skokem do Itálie, Španělska i do zázračných Lurd

Z Beskyd jedním skokem do Itálie, Španělska i do zázračných Lurd

Publikováno: Po, 25.06.2018

Milovníkům architektury neunikne v centru města skvost s arkádami – objekt Staré pošty ve slohu italské renesance. Dámy i děti zajásají v nedalekém Návštěvnickém centru, kde se stanou módní ikonou a mohou si v závěru poutavé expozice věnované kloboučnictví vyzkoušet nepřeberné množství různých modelů klobouků a pokrývek hlavy.  Chcete si odvézt originální a navíc vlastnoručně vyrobený suvenýr? Zahrajte si na módního návrháře a vyrobte si klobouček podle svých představ! Součástí Návštěvnického centra je i stálá interaktivní výstava věnovaná proslulému generálu Laudonovi, jenž tu strávil poslední chvíle svého života.

Výroba klobouků je s městem Nový Jičín úzce spjatá, v minulosti se zde nacházelo hned několik továren. Dnes tu působí a vyrábí světově proslulá značka TONAK. Dvě stě let výroby těchto módních doplňků je zachyceno i ve zdejší šlechtické rezidenci Žerotínů – Žerotínském zámku. Najdete ho kousek od historického náměstí. Zde můžete navštívit muzeum klobouků se stálou expozicí. Výstava s příznačným názvem „Nechte na hlavě“ zahrnuje exponáty na 600 pokrývek hlavy od 19. století do současnosti. Zároveň zde můžete shlédnout novou výstavu „Od císaře pána k bolševikovi“, věnovanou zlomovým okamžikům Novojičínska 20. století.

Na oběd nebo na kávičku a zákusek se zastavte třeba v Hotelu Praha, který najdete hned naproti zámku. Honosná budova ukrývá prvorepublikový interiér, místo ocení zejména rodiny s malými dětmi. O zabavení malých neposedů se postará velký prostor dětského koutku.

Cestou z města do přírody se zastavte ve Španělské kapli. Poutní kaple Panny Marie Bolestné je smutnou připomínkou tragického osudu padlých vojáků. místem spočinutí zákeřně pobité neapolské posádky císařského vojska protestantským krnovským markrabětem.

Ubytujte se v hotýlku s příjemnou atmosférou zde a získejte kartu plnou výhod a zážitků v Beskydech zdarma.

Pokud rádi poznáváte přírodu ze sedla kola, zdolejte středně obtížnou trasu beskydským terénem. Nový Jičín je výchozím bodem této cyklotrasy.

Pro pěší turistiku lze využít 2 naučné stezky:

NS Novojičínská kopretina – 80 km, NS Františka Palackého - 11,5 km

Nejzajímavější místa na trase:

Svinec – kaple Panny Marie Lurdské, oční studánka s blahodárnou léčivou vodou

Čerťák – přírodní koupaliště

Geologické lokality - PP Polštářové lávy (těšínit) a Pikritové mandlovce

PP Prameny Zrzávky – vývěry léčivých vod Kyselky a Smradlavky

Studánka Jaštěrka - na kopci Trojačka, odvádí vody do dvou různých moří současně

Starý Jičín – zřícenina strážního gotického hradu na Jantarové stezce

Kunín – barokní zámek, hodslavický rodák František Palacký zde studoval v zámecké škole, zdobený parter, historická kuželna, přírodně krajinářský park