Výstava inspirována Mistrovstvím světa IIHF v ledním hokeji 2015

Výstava inspirována Mistrovstvím světa IIHF v ledním hokeji 2015

Publikováno: St, 08.04.2015

V pátek 3. dubna v 17.30 hodin byla v proslulé Galerijní ulici v Jistebníku zahájena výstava děl předních českých výtvarníků, která je inspirována blížícím se Mistrovstvím světa IIHF v ledním hokeji 2015.

V Galerii U foťáka bude až do 17. května, kdy bude mistrovství světa ukončeno, vystaveno několik desítek prací, které vznikly v rámci projektu pražské Galerie La Femme s názvem XXII. domácí úkol – Zimní sporty. Autory děl inspirovaných nejen ledním hokejem, ale i krasobruslením, lyžováním a dalšími zimními sporty jsou výtvarníci Boris Jirků, Adolf Born, Milan Chabera, Karel Sládek, Jiří Slíva, Tomáš Hřivnáč, Miroslav Jiránek, Jiří Tyleček, David Vávra, Jan Tichý, Bohumil Eliáš, Miroslav Pošvic a další. „Ztvárnil jsem fiktivní historii dvou sportů, kterou jsem posunul až do období neolitu. Na mých obrazech vystupují bůžci trojbobu a ski, k nimž se dávní fandové mohli modlit a přinášet jim oběti," komentuje své pojetí dvaadvacátého Domácího úkolu malíř, sochař a ilustrátor Boris Jirků, jenž se během mistrovství světa chystá našim hokejistům fandit. „Ne že bych přinášel oběti, ale určitě ocením dobrou hru. Vždy se v životě snažím o to, abych měl jistotu, že jsem pro danou věc udělal vše, co jsem pro ni udělat mohl. Budu rád, když se k jednotlivým zápasům postaví stejně i naši hokejisté."

Vernisáž prodejní výstavy slovem provázel Pavel Godický, kurátorem výstavy je Miroslav Lipina.

Galerie U foťáka bude od velikonočních svátků otevřena v průběhu dubna vždy od středy do neděle od 15.30 do 17 hodin, od května od 15.30 do 18 hodin. Mimo uvedené termíny je možné si vystavená díla prohlédnout po telefonické domluvě - +420 602 578 087.

Zdroj: www.kudyznudy.cz