Vydejte se za záhadami a pověstmi Frýdku-Místku

Vydejte se za záhadami a pověstmi Frýdku-Místku

Publikováno: Út, 30.05.2017

K Frýdku i k Místku se váže řada pověstí i záhad. Mnohé pověsti mají často svůj základ v událostech, které se opravdu staly nebo se vztahují k osobám, které skutečně žily. Vydat se za záhadami a pověstmi ve Frýdku-Místku se můžete s  Beskydským informačním centrem ve středu 24. května v 18.00 hodin z místeckého náměstí Svobody.

„Novinková akce přiblíží některé z příběhů, které se po generace vyprávěly starými Frýdečany a Místečany a které se dochovaly dodnes. Jen čas, který uběhl od těchto událostí, mnohdy zastřel jejich skutečný obsah,“ láká na akci ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná.

Historik Petr Juřák, který bude záhady a pověsti vyprávět, pro změnu přibližuje jednu ze zastávek: „Například v roce 1730 se ve svátek Navštívení Panny Marie strhla bouře a velký vichr, který odnesl hodně střech domů a strhl rovněž dřevěnou sochu Panny Marie na místeckém náměstí Svobody. Na jejím místě pak byl postaven nynější mariánský sloup a podle pověstí měl být do původního podstavce umístěn hrnec dukátů. Jestli tam skutečně je nebo není, se můžeme dnes jen domnívat.“

Z Místku se v průběhu dvou hodin přemístíme až k jediné bazilice v Moravskoslezském kraji. Podle jedné z mnoha pověstí se nemocné hraběnce tovačovské ve snu zjevila Panna Maria, která jí sdělila, že se uzdraví, pokud podnikne pouť do Frýdku. Tomu uvěřila a nemohoucí na nosítkách se nechala odnést do Frýdku, kde vykonala pobožnost a po svatém přijímání začala pociťovat, jak se jí do těla vrací život. „Jako poděkování Panně Marii Frýdecké za své uzdravení pak každoročně nechala ze svého panství vystrojit procesí do Frýdku a svým poddaným, kteří se na pouť vydali, prominula 3 dny roboty,“ uzavírá Petr Juřák, který přiblíží v průběhu podvečera i spoustu dalších pověstí.