Vydejte se po stopách textilek ve Frýdku-Místku

Vydejte se po stopách textilek ve Frýdku-Místku

Publikováno: Po, 03.10.2016

Frýdek-Místek je znám jako město s bohatou textilní historií. A právě rozvoj textilního průmyslu v průběhu 19. století ovlivnil architekturu Frýdku a Místku. V tehdy periferních částech města byly postupně budovány jednotlivé textilní provozy a po jejich stopách se můžete společně s průvodcem a Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek vydat v sobotu 8. října 2016.

V průběhu dne budou připraveny hned dvě prohlídky. První začne v 9.00 hodin a z místeckého náměstí Svobody se s průvodcem vydáme směr Příborská a Frýdlantská ulice, odkud se přemístíme do frýdecké části města, kde si připomeneme provozy Landsbergera a Munka. Ve 14.00 hodin průvodce zavede zájemce opět  z místeckého náměstí k provozům Czajanka, Lembergera či Herliczky a prohlídku zakončí na ulici Těšínské, kde v bývalém provozu Slezanu proběhne workshop a následná vernisáž výstavy věnované připomínce kulturního dědictví textilního průmyslu Frýdku-Místku. V průběhu obou prohlídek se také zájemci podívají do vnitřních prostor budovy, která je známá pod názvem „Osmička“. Těmito prostory provede JUDr. Luděk Korč.

Zmíněná výstava O Slezanu ve Slezanu potrvá do 15. října a bude přístupná denně od 10.00 do 17.00 hodin. Vstupné na obě akce je zdarma. Na odpolední prohlídku je nutná rezervace.

Dodatek ze dne 4.10.2016:

Děkujeme všem zájemcům o odpolední prohlídku Po stopách textilek. Kapacita účastníků je již naplněna, stále však máte šanci se přijít podívat do dopolední prohlídku od 9.00 hodin. I na této vás čeká prohlídka vnitřních prostor budovy známé pod názvem Osmička!

 

Další zajímavé tipy na akce ve Frýdku-Místku a okolí naleznete na webových stránkách Beskydského informačního centra www.visitfm.cz