Víte, že v Beskydech máme jedinečnou obrázkovou cestu? Nově ji doplnily i soutěžní karty!

Víte, že v Beskydech máme jedinečnou obrázkovou cestu? Nově ji doplnily i soutěžní karty!

Publikováno: St, 09.08.2017

„Ahoj děti, jmenuji se teta Pepinka a chtěla bych vás pozvat do krásné krajiny Beskyd, do okolí Starých Hamer. Zvu vás do pohádkového místa, kde se projdete po cestičce, která je vyzdobená barevnými obrázky s verši a moudrými ponaučeními, po níž chodily kdysi dávno děti do školy…..“ Tak takto začíná jedinečná Obrázková cesta vzhůru na Javořinku ve Starých Hamrech. Stezka vznikla sice již v roce 2010, ale o letošních prázdninách ji doplnila i soutěžní karta, která provede celou stezkou. Tento produkt společně vytvořili obec Staré Hamry a Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko.

 

Obrázková cesta je původně cestička dětí z Javořinky do školy, kterou pro radost dětí, aby jejich každodenní dlouhá cesta byla příjemnější, ozdobila paní Josefa Tomášková, známá jako Pepinka. Ta svými pestrými obrázky připevněnými na vysokých smrcích ozdobila cestičku, rozmístila posezení a vyrobila dřevěné stříšky nad křišťálové studánky, zvoničku i orientační mapu. Vše doplnila o verše a moudrá poučení.

 

A právě pro zpestření této obrázkové cesty, která je skvělým tipem pro rodinné výlety, byly vytvořeny soutěžní karty. Na trase se 12 malovanými obrázky čekají na děti drobné úkoly. Jejich řešení pak zapíší do karty, kterou je možné si vyzvednout v turistickém informačním centru v Ostravici. Vyplněnou kartu pak mohou nechat ve stejném turistickém informačním centru, kde na ně čekají za správné odpovědi zajímavé odměny. Díky otázkám se třeba dozví více o lesních zvířatech, proč je les důležitý nebo že odpadky do lesa nepatří.

 

„Naším cílem pro vytvoření nejen soutěže, ale celé obrázkové cesty bylo, abychom dnešním dětem přiblížili, jak se kdysi žilo a ukázat jim malebná zákoutí a krásnou přírodu Beskyd. A protože se o Pepince, která pro děti stezku vybudovala, říká, že byla prvním ekologem v Beskydech, tak dalším důvodem byla také výchova k ochraně přírody a původních hodnot,“ říká Eva Tořová, starostka obce Staré Hamry.

„Jsme rádi, že jsme se do tohoto skvělého projektu mohli zapojit, protože tímto chceme vytáhnout děti a jejich rodiče od internetu, televizí a podpořit pěší turistiku a pohyb všeobecně. Stezka je tak vhodná nejen pro rodiče s dětmi, ale je velmi zajímavá a poučná pro školní skupiny,“ uzavírá Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko.