Veřejný silniční cyklomaraton Beskyd tour

Veřejný silniční cyklomaraton Beskyd tour

Publikováno: Po, 02.06.2014

Nejstarší závod pro hobby cyklisty v české republice založen v roce 1994, svými trasami mapující pohoří Beskyd, původně svým zázemím situovaný do Rožnova pod Radhoštěm, s rostoucí hustotou silničního provozu přesunut do klidnějšího Frenštátu pod Radhoštěm, kde už od roku 2000 druhou červencovou sobotu startuje na tamním náměstí. Po zdolání jedné ze dvou tras a překonání několika beskydských sedel a také česko- slovenské hranice závodníci najdou v cíli u hotelu Ráztoka v Trojanovicích dokonalé zázemí, občerstvení a ti nejlepší i pocit triumfu na stupních vítězů.

Za svou dlouhou historii se dočkal dokonce i zařazení do evropského poháru cyklomaratonů po boku takových akcí jako je Dolomiten radmarathon nebo Samson radmarathon. V současné době je již tradičně součástí celostátní serie Marathon cup a Hobby marathon cup zaštiťované časopisem 53x11, specializovaným na silniční cyklistiku a portálem roadcycling.cz. Po mírném útlumu zájmu v půlce minulé dekády nyní již několik let zažívá vzrůstající oblibu, což asi platí o silniční cyklistice obecně. Beskyd tour je v porovnání s ostatními maratony v České republice specifický hlavně svými trasami a exteriéry. Jako jediný u nás vede téměř v celé délce výrazně horskou krajinou s minimálním silničním provozem a nádhernou krajinou s dosud zachovanými prvky valašské lidové architektury . Závodníci na kratší trase (90km )zažijí pocit podobný dojezdům horských etap Gira či Tour, neboť cíl jejich závodu je situován na známé horské sedlo Pustevny do výšky 1000 metrů nad mořem kam se každoročně sejde početná divácká kulisa a vytvoří odpovídající atmosféru. Závodníkům dlouhé trasy (180km) tam teprve začíná to pravé závodění, čekají je totiž ještě čtyři další sedla v čele s nejtěžším stoupáním na Kasárne na slovenském pomezí.

Letošní, již dvacátý ročník závodu, se pojede 12.7. a stejně jako v předchozích letech přivítá cyklisty z celé republiky, Slovenska a v posledních letech přibývá i polských cyklistů, pro které je jeho trasa svým profilem mimořádně atraktivní. Loni se na startu sešlo přes pět set závodníků.

Vědomi si tradice a závazku z ní plynoucí vůči účastníkům Beskyd tour chceme i nadále organizovat akci s maximálním nasazením a ke spokojenosti všech jeho účastníků. Se vzrůstajícími nároky na organizaci a zabezpečení, a při vědomí jistého stropu pro výši startovného jsme dospěli k rozhodnutí rozšířit okruh sponzorů a partnerů závodu.

Charakteristika závodu

Veřejný cyklomaraton

Start: Frenštát pod Radhoštěm 12.7. 2014

Trasy 90 km a 188 km

Počet startujících 500 - 600

Veškeré další informace www.beskydbike.cz