Věděli jste....?

Věděli jste....?

Publikováno: Út, 07.04.2015

Nový Jičín nabízí jednu zeměpisnou zajímavost, kterou je 18. poledník východní délky, jež prochází západní částí města. Délka každého poledníku je necelých 20 000 km. 4 km z jeho délky, patří k území našeho města. S popisem jeho cesty začneme netradičně od jihu k severu.

18. poledník začíná svoji cestu na jižním pólu a poté Kapským městem vstupuje na černý kontinent. Následně vede středem Afriky až k Středozemnímu a Iónskému moři. Do Evropy se dostává přes „podpatek italské boty“ a odtud pak přes Jaderské moře, Dubrovník v Chorvatsku, Nitru a Trenčín na Slovensku vstupuje na území ČR. Přes Vsetín vede až do Nového Jičína.

Tady 18. poledník protíná hladinu nádrže Čerťák. Pokračuje směrem severním, aby pak křižoval cestu na Kojetín asi 50 metrů od autobusové zastávky směrem k městu. Potom stoupá loukou k cestičce pro pěší turisty, která vede na Svinec – asi 100 metrů od jejího začátků u asfaltové silnice Nový Jičín-Kojetín. Zde se přehoupne nejvyšším místem a sestupuje lesem, pak loukami a poli směrem na Bochetu, kde proniká nemovitostí s číslem orientačním 184 a naproti domem s č. o. 152 nacházejícím se u hlavní cesty Nový Jičín – Starý Jičín. Poledník si dále klestí cestu za obchodním střediskem Kaufland, pak vede přes domy bytové výstavby a po šikmém křížení s ulicí Bohuslava Martinů 200 metrů nad školou proniká hotelem Abácií, resp. jejím sportovištěm, a vstupuje do areálu ČSAD. Prochází panelovým domem č. o. 68 na Palackého ulici, protíná východní křídlo budovy základní školy na Jubilejní ulici, vede kolem vchodu do věžáku na ulici Dlouhé č. o. 19, aby pokračoval přes ulici Jaselskou do Pustějova, Bílova, Bílovce, Kravař, Opavy, polské Opole a Bydhoště přes Baltské moře do Stokholmu a na sever Norska. Svou cestu končí na severním pólu.

Zdroj: www.icnj.cz