Ve Štramberku zažijete Vánoce po celý rok

Ve Štramberku zažijete Vánoce po celý rok

Publikováno: Čt, 02.01.2014

Těžce se loučíte s Vánocemi a vánoční výzdobou? Zavítejte do Štramberku, tam mají Vánoce po celý rok!

Zcela nenápadně se před několika týdny na jednom z domů ve Štramberku objevil nápis Vánoční chalupa. Mnohým z místních i návštěvníků vrtalo hlavou, proč tomu tak je. Po návštěvě zjistili, že je malebné městečko bohatší o domek, ve kterém budou Vánoce celoročně.

Paní Dagmar Juráková a její rodina jsou velkými milovníky vánočních svátků. Protože si sváteční atmosféru nechtěli užívat jen pár týdnů v roce, rozhodli se pro neobvyklý kousek – otevřít si obchod s celoroční nabídkou baněk, svícnů, svíček a drobných i větších dárků. „Třináct let pořádám adventní výstavu dekorací, věnců a svícnů. Celá naše rodina Vánoce miluje, a když jsem ve světě viděla, že existují obchody s vánočním zbožím otevřené celoročně, rozhodla jsem se něco takového zkusit i u nás," okomentovala otevření Vánoční chalupy její majitelka Dagmar Juráková.

Od prvotní myšlenky uplynula nějaká doba, protože Jurákovi sháněli správný domek, který by se na celoroční oslavu Vánoc hodil. Nakonec jej našli ve Štramberku. Začátkem prosince se ve Vánoční chalupě objevili první zákazníci a podle jejich prvotních reakcí záměr Juráků vyšel. „Od začátku jsme u nás chtěli vytvořit pohodu, útulné prostředí a místo, kam lidé přijdou načerpat vánoční atmosféru, což se nám podle první odezvy snad i podařilo," uvedla majitelka.

Co Vánoční chalupa, kromě kouzelné atmosféry, nabízí? V prvé řadě vánoční sortiment všeho druhu. Tím však plány paní Jurákové nekončí.

„Tuším, že tahle novinka bude chtít čas, aby si na ni lidé zvykli, a my budeme muset překonat překlenovací období. Proto tady nechci mít jen vánoční ozdoby, ale také drobnosti vhodné jako dárky pro rodinu, známé a přátele. Něco, co se dá koupit třeba v květnu ke Dni matek, stejně jako v prosinci pod stromeček," prozradila Dagmar Juráková.

 „Nejvíce šly před Vánocemi na odbyt baňky, protože zákazníci přišli na to, že je mohou dát jako dárek k Mikuláši, ke svátku tomu, kdo jej má před Vánocemi, anebo přímo pod stromeček, dále míšánci pro děti nebo svíčky a svícny. Překvapil mě zájem o františky a purpuru, takové ty tradiční české vánoční věci, na které se pomalu zapomnělo."

Jaká bude budoucnost Vánoční chalupy, se dá zatím říct jen stěží. Její majitelé věří, že v moravském betlémě vydrží. Ostatní plány však zatím drží pod pokličkou: „Plány do budoucna samozřejmě máme, ale zatím je nebudu prozrazovat, protože je třeba všechno náležitě připravit. I tuhle chalupu jsme před všemi pracně tajili, aby byla předvánočním překvapením, což nám nakonec vyšlo," dodala na závěr Dagmar Juráková.

 

Upraveno z www.novojicinsky.denik.cz