Ve Frýdku –Místku otevřou unikátní kryptu s mumiemi dávných poutníků

Ve Frýdku –Místku otevřou unikátní kryptu s mumiemi dávných poutníků

Publikováno: St, 27.05.2015

Kryptu, která ukrývá mumifikované ostatky poutníků z 18. století, otevře tento pátek v rámci celostátní Noci kostelů Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku – Místku. Mumifikované pozůstatky patří obyvatelům Hané, kteří tragicky utonuli v rozvodněné řece Ostravici během mariánské pouti na legendami opředené místo, a také mnichům zdejší farnosti. „Jejich klid je narušován jen velmi výjimečně, letošní Noc kostelů právě takovou výjimkou bude,“ říká Monika Konvičná, ředitelka Beskydského informačního centra. Ve městě a okolí se bazilika s kryptou otevře spolu s dalšími více než dvěma desítkami kostelů a památek.

Krypta se nachází v hloubce okolo tří až čtyř metrů pod úrovní podlahy frýdecko-místecké baziliky. Je nejvýznamnějším podzemním prostorem města a má pohnutou historii. V rakvích a na rozložených kusech plátna spočívá více ne desítka lidských těl. Kvůli poutníkům, pod nimiž řeka náhle strhla most, se podzemnímu prostoru přezdívá Poutnická krypta. „Lidé se zde pohřbívali do roku 1780. Potom kryptu z obav před šířením nákazy nechali na 200 let zazdít,“ vysvětluje historik Petr Juřák z Muzea Beskyd, který prostorem provádí.

Vchod do Poutnické krypty chránil dvě století těžký zvedací kámen. Za první republiky ho pak nahradila kovaná mříž. Na jednom místě uvnitř krypty lze údajně poklepem na dlažbu zjistit dutinu - patrně schodiště do dalšího podzemí. Další podzemní prostor ale není nijak zdokumentován. Obyvatelé Frýdku – Místu kdysi také věřili, že do krypty ústí tajná chodba z Frýdeckého zámku.

Tajemná krypta, na jejíž prohlídku jsou lidé ochotni při výjimečných příležitostech ke zpřístupnění čekat dlouhé minuty, má také zajímavou výzdobu. Oblouky mezi výsečemi její klenby zdobí olejomalby inspirované historií poutního místa, procesími věřících a legendami o zázracích na místě baziliky i v okolí. Ty stály u zrodu celé Baziliky Navštívení Panny Marie. I proto byl někdejší kostel v roce 1999 zařazen papežem Janem Pavlem II. mezi tzv. baziliky minor, čili významné křesťanské chrámy.

Další kostely zapojené do této akce naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.