Ve Frenštátě slavnostně otevřou tajemnou schránku z podstavce sousoší sv. Cyrila a Metoděje na památném Radhošti

Ve Frenštátě slavnostně otevřou tajemnou schránku z podstavce sousoší sv. Cyrila a Metoděje na památném Radhošti

Publikováno: Út, 16.07.2013

 V současné době se návštěvníci hory Radhošť nemohou setkat s jeho z jedné dominant, a to konkrétně se sousoším sv. Cyrila a Metoděje, jehož podstavec praskl, nyní se opravuje a sousoší je tak uschováno na bezpečném místě.

Sousoší sv. Cyrila a Metoděje z bronzové slitiny, které je dílem významného frenštátského rodáka a světově uznávaného umělce Albína Poláška, pravděpodobně ukrývalo ve svých útrobách poselství našich předků. Při nedávné rekonstrukci pískovcového podstavce, na kterém od roku 1931 sousoší stojí, se našla kovová schránka. Rozměry schránky jsou 17x27cm. Tato schránka bude slavnostně otevřena za přítomnosti médií ve čtvrtek 18. července na frenštátské radnici.

Iniciátorem slavnostního otevření schránky je předseda Matice Radhošťské Drahomír Strnadel. Akt otevření schránky se uskuteční ve čtvrtek 18. července 2013 od 10. 30 hodin v obřadní síni frenštátské radnice."Máme důvod se domnívat, že schránka ukrývá zajímavé dobové dokumenty. Bude docela vzrušující zjistit, co důležitého nám naši předci chtěli sdělit. Je pravděpodobné, že schránka byla vložena do podstavce sochy už při její instalaci, tedy v roce 1931. Z tohoto důvodu jsem oslovil starostku Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňku Leščišinovou s žádostí, abychom udělali z rozpečetění schránky slavnostní událost. Pozvali jsme celou řadu významných osobností včetně starostů okolních obcí i členů rodiny Albína Poláška."

V současné době