V sobotu 5. srpna budou už popáté patřit Horečky všem milovníkům dřeva

V sobotu 5. srpna budou už popáté patřit Horečky všem milovníkům dřeva

Publikováno: Út, 01.08.2017

Pátý ročník oblíbeného festivalu Svátek dřeva chystají organizátoři na sobotu 5. srpna 2017. Amfiteátr na Horečkách a okolní louky ožijí ruchem lesnické a zahradní techniky, rachotem motorových pil a seker statných dřevorubců a uměleckých řezbářů, ale také koncertem první dámy české country Věry Martinové. 

Jako každý rok nebude chybět soutěž dřevorubeckých týmů v soutěžní aréně, pestrý program pro děti, letos rozšířený o historické dřevěné atrakce, ukázky stahování dřeva koněm a lukostřelecká exhibice. Akci poctí svou účastí také vicemistr světa v Timbersportu Martin Komárek. Program akce začíná prvním kolem dřevorubeckých soutěží v 9 hodin ráno a končí večerním koncertem, který začíná v 18 hodin. Novinkou půlkulatého ročníku jedné z největších dřevařských akcí v republice bude soutěž o rodinný dovolenkový pobyt. V této nové soutěži změří své síly v dřevorubecké aréně čtyřčlenné rodinné týmy.  

Svátek dřeva se stal za posledních pět let skutečným pojmem a o akci je rok od roku stále větší zájem a to jak ze strany samotných dřevorubců, vystavovatelů techniky, tak i samotné veřejnosti.

V průběhu dne bude probíhat tříkolová soutěž dřevorubců a půjde o velmi zajímavou podívanou. V prvním kole, které začíná už v 9 hodin ráno nastoupí do arény všechny přihlášené dvoučlenné týmy a utkají se celkem v pěti disciplínách. Výměna lišty motorové pily, řezání volně stojícího špalku, setkání řezu, štípání špalku a zásek sekery na přesnost. Od 11 hodin proběhne v aréně soutěž čtyřčlenných rodinných týmů, které se mohou do té doby do soutěže hlásit. Cenou pro ten nejlepší tým bude rodinný dovolenkový pobyt.  

Od 14 hodiny proběhne druhé kolo dřevorubecké soutěže se dvěma velmi atraktivními disciplínami: kácení stojícího stromu na cíl a odvětvování stromu na rychlost. Tohoto kola se bude účastnit 6 postupujících týmů z prvního kola. Velké finále v třetím soutěžním kole vypukne přímo na pódiu amfiteátru v 15.30 hodin. A tím bude královská disciplína řezání ležícího kmene jedno mužnou pilou břichatkou, kterou vzal pod svůj patronát Martin Komárek, vicemistr světa v Timbesportu. Ten hned vzápětí předvede na pódiu svou dřevorubeckou exhibici. Od 16.30 budou moci diváci zatleskat těm nejlepším dřevorubcům při slavnostním vyhlášení výsledků. Vítězný tým zvedne nad hlavu nové motorové pily a tři nejlepší týmy také originální trofeje z dílny Miroslava Prašivky.

Vedle dřevorubců se na Svátku dřeva předvede také čtveřice uměleckých řezbářů. Radek Pluháček z Bystřice pod Hostýnem, Josef Florec z Kroměříže, Radek Zdražil z Měrkovic a Zbyněk Křesálek z Frenštátu pod Radhoštěm.  Už tradičně tak řezbáři zanechají na Horečkách svou řemeslnou stopu v podobě originálních laviček, které se postupně umísťují na naučné stezce Beskydské nebe.

Na dětské návštěvníky čeká zpestření v podobě historických atrakcí jako je středověké ruské kolo, kolotoč anebo balanční žebřík. Děti se také budou moci projet na koních, zastřílet si z luků, poznávat lesní zvěř, vypískovat si obrázek a hlavně obejít celý rozsáhlý areál díky putování po jednotlivých soutěžních stanovištích, kterých bude celkem deset. Každé dítě, které absolvuje všechny disciplíny a odevzdá herní kartu, může vyhrát hodnotné ceny v odpolední tombole.

Vedle dřevorubců, řezbářů a programu pro děti je na Svátku dřeva k vidění spousta zajímavé lesní a zahradní techniky. Pátý ročník Svátku dřeva zakončí v 18 hodin velký koncert první dámy české country Věry Martinové s hudební skupinou Jako dřív.