Unikátní prohlídka „Po stopách textilek ve Frýdku-Místku“ seznámila s historií textilního průmyslu ve městě

Unikátní prohlídka „Po stopách textilek ve Frýdku-Místku“ seznámila s historií textilního průmyslu ve městě

Publikováno: Út, 02.06.2015

V sobotu 30. 5. 2015 se sešli na místeckém náměstí Svobody zájemci o dopolední procházku nazvanou „Po stopách textilek ve Frýdku-Místku“, která vedla kolem nejzajímavějších bývalých textilních továren.

Cílem prohlídky bylo seznámit s budovami textilek, které na Frýdecko-Místecku vznikly v době rozvoje textilní výroby, s výrobními procesy a životem a osudy jejich majitelů. S historikem Petrem Juřákem tak účastníci zavítali např. k frýdeckému nádraží, kde vznikla tzv. tovární čtvrť, kde měli své podniky bratři Neumannové, Landsberger či Munk, na rozhraní bývalého Koloredova a Sviadnova, kde postavil továrnu vídeňský podnikatel Lemberger i do Místku, kde budovy patřily pánům Czajanka, Elzera nebo Herliczky.

Výklad byl velmi poutavý. „Někteří z účastníků si pamatovali provozy i z posledních let, v minulosti tam zřejmě pracovali, proto dotazy na historika byly docela fundované,“ řekla Monika Konvičná, ředitelka Beskydského informačního centra.

Kdo se prohlídky Po stopách textilek nemohl účastnit, může navštívit výstavu Moravskoslezský Manchester aneb Pohled do textilní slávy města, která se koná v Muzeu Beskyd ve frýdeckém zámku a potrvá až do 21. 6. 2015.

Prohlídky, kterou pořádalo Beskydské informační centrum Frýdek-Místek, p. o. ve spolupráci s historikem Petrem Juřákem, se účastnili zájemci nejen přímo z města Frýdku-Místku, ale i z blízkého okoli např. z Havířova a Českého Těšína, jak ukázala anketa spokojenosti. V závěru kladl historik účastníkům soutěžní otázky, ty správné byly na místě odměněny propagačními předměty Beskydského informačního centra a návštěvnickou kartou Beskydy Card, kterou věnoval pro tuto akci Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko.

O dalších podobných aktivitách vás aktuálně seznamujeme na našich nových stránkách www.visitfm.cz. Sledujte je pravidelně, protože u nás ve Frýdku-Místku se zážitky umocňují.