Unikátní forma Radegasta bude dlouhodobě k vidění na Kopané

Unikátní forma Radegasta bude dlouhodobě k vidění na Kopané

Publikováno: St, 01.10.2014

Bývalá kopanská škola v okrajové části Frenštátu pod Radhoštěm zažívá v posledních měsících návrat k životu. Díky iniciativě místních seniorů s přispěním města začala stará budova školy po letech opět sloužit místním lidem.Vedle klubové činnosti je součástí budovy také malá galerie, ve které kopanští vystavují dobové fotografie Frenštátu a umělecká díla místních rodáků.

V úterý 30. 9. 2014 doplnila expozici unikátní sádrová forma sochy Radegasta, kterou zde z Domu kultury postupně převezli pracovníci Technických služeb a Městského kulturního střediska.

Jeden a půl tuny vážící klínová forma pochází z dílny olomouckého sochaře Karla Hořínka, který v 80 letech minulého století prováděl na originálu sochy stojícím na hřebeni Radhoště opravy. Poté, co byla v roce 1982 socha restaurována, se na sádrovou formu zapomnělo. Až téměř po třiceti letech, tedy v roce 2011, náhodně objevili formu pracovníci vsetínského muzea v prostorách zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Ti kontaktovali ředitele Městského kulturního střediska Mariana Žárského, zda by nemělo město Frenštát pod Radhoštěm o formu zájem. Rozběhla se rychlá stěhovací akce, kdy pracovníci kulturního střediska za přispění obce Trojanovice, formu přestěhovali do prostor Domu kultury.

Ještě tentýž rok byla forma vystavena v malém sále Domu kultury u příležitosti 80. výročí instalace soch Albína Poláška na Radhošti. Formu si tehdy za dva týdny prohlédlo přes 900 lidí. Další tři roky odpočíval sádrový Radegast ukrytý ve skladu. Marian Žárský popsal: "Pro formu jsme dlouho hledali vhodné místo. Je veliká a náročná na převoz. Kulturák se teď na podzim bude rekonstruovat, takže zde zůstat už nemohla. Nehledali jsme pouze sklad, ale také místo, kde by si mohli lidé formu prohlédnout. Vždyť vidět sochu Radegasta, jak se říká zevnitř, je něco skutečně neobvyklého." Nakonec se podařilo Městskému kulturnímu středisku domluvit s Klubem důchodců a přátel školy na Kopané. "Oslovili nás, jestli bychom nechtěli tuhle krásnou věc vystavit tady u nás na Kopané a my jsme ani chvilku neváhali. Myslím, že se to tady výborně hodí. Byla by přece škoda, aby tohle bylo někde schované." řekl správce budovy a předseda klubu Vít Stavárek. Galerie na Kopanské škole, které už nyní dominuje forma sochy Radegasta, bude veřejnosti slavnostně otevřena v nejbližších týdnech.

Zdroj: Zuzana Kalinová, Městské kulturní středisk Frenštát p. R.