Tradiční výstava betlémů zpříjemní vánoční čas ve Frýdku-Místku

Tradiční výstava betlémů zpříjemní vánoční čas ve Frýdku-Místku

Publikováno: Pá, 18.12.2015

Tradiční výstava betlémů ve Frýdku-Místku proběhne letos již po třinácté. V průběhu dvou dnů tak budou mít návštěvníci možnost spatřit až do 100 betlémů pod jednou střechou. Výstava se bude konat v tiskárně Kleinwächter v Místku v sobotu 26. 12. 2015 od 13.00 do 18.00 hodin a v neděli 27. 12. 2015 od 10.00 do 18.00 hodin.

Díky usilovné práci Josefa Kleinwächtera, Daniela Adámka a Jiřího Bíleckého mohou návštěvníci vidět spoustu zajímavých betlémů vyrobených z lipového dřeva, skleněné, ze sádry, keramiky, paličkované, papírové nebo dokonce vyšívané. Ve sbírce objeví návštěvníci i různé rarity, mezi které se řadí např. pohyblivý betlém se 108 figurkami nebo nejmenší betlém vyrobený ze skořápky ořechu. Mezi nejvzácnější skvosty ve své sbírce řadí Josef Kleinwächter betlém z Jeruzaléma nebo betlém darovaný ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Obdivovat však můžete také betlém z roku 1880 nebo betlém, který je 3 metry dlouhý, 1 metr vysoký se třemi patry.

Sváteční atmosféru výstavy doplní živá vánoční hudba souboru Capagnuollo Barok Ancamble z Oder pod vedením Martina Jakubíka. Řezbáři v akci Lupo Anneta, Jirka Rozehnal, Zdeněk Nytra, Michaela Lesůvíla Kolaříková vytvoří již po čtvrté nádhernou atmosféru Vánoc s vůní dřeva. Každý rok k svaté rodině, Třem Králům, oslíkovi, tiskařovi, kovářovi pozadí s kostelem sv. Jakuba a pozadí s frýdeckým zámkem přibude další díl betlému. Letos tak řezbáři budou dodělávat další postavu a to husopasku.

Příprava výstavy dává pořadatelům zabrat až 250 hodin usilovné práce. Odměnou jim je však vysoká návštěvnost, kdy se výstavy zúčastní až 5000 lidí nejen z Frýdku-Místku a okolí, ale také z Bratislavy, Krakowa, Prahy, Německa, Finska, Holandska, Francie, Anglie, Ruska, Argentiny, USA nebo Austrálie.

Před tiskárnou si mohou lidé vychutnat také bramborové placky od vyhlášené restaurace Lašská jizba a ohřát se grogem a svařákem. Vstupné na výstavu je zdarma. Další informace naleznete na www.betlemyfm.cz.