Svatomartinské slavnosti v Beskydech začínají!

Svatomartinské slavnosti v Beskydech začínají!

Publikováno: Čt, 07.11.2013

A je to tady. Svatomartinské víno čeká na své otevření, v kuchyních restaurací a domovů vrcholí přípravy…

Dozlatova upečená husa s červeným a bílým zelím a knedlíky. To je pochoutka, kterou si každý rok na sv. Martina dopřeje snad každý. Téměř každá restaurace v Beskydech nabízí Svatomartinské menu. Stačí si jen vybrat z jejich nabídky. K této tradici však neodmyslitelně patří také první ochutnávka mladých vín. Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice mohou lidé přiťuknout na svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin. A pokud se vyvede mladé svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník.

A co vlastně označení Svatomartinské ve spojitosti s vítáním nového vína znamená? Toto označení se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila služba vinařům, kteří pracovali u jiných sedláků, a právě nad džbánkem vína se potom dojednávala služba na příští rok.

A kam můžetev turistické oblasti Beskydy-Valašsko vyrazit na Svatomartinské menu či slavnosti vyrazit?

Už od pátku 8. listopadu a po celý příští týden pro vás připravili skvělé Svatomartinské menu v hotelu Troyer v Trojanovicích. „Pro návštěvníky jsme připravili skvělé Svatomartinské speciality, jako husí jatýrka, husí stehýnko, domácí červené a bílé zelí, chlupaté knedlíky a další výtečné husí speciality. Zároveň poprvé otevřeme mladá vína ročníku 2013 z vinařství Sedlák. Můžete tak ochutnat růžová, bílá a červená vína,“ zve na návštěvu Mária Kociánová, manažerka beskydského hotelu Troyer.

O den později začnou servírovat také Svatomartinské menu v hotelu McLimon v Šenově u Nového Jičína. Až do pondělí 11. listopadu můžete okusit zdejší menu, které zahrnuje drůbeží paštiku s kousky husích jater a brusinkami, drůbeží vývar a jako hlavní chod tradiční pečenou husu s bílým i červeným zelím a vídeňský a bramborový knedlík. Jako dezert budou servírovat šáteček z listového těsta s tvarohem a ovocem. I zde budou podávat mladé víno ročník 2013, a to konkrétně z vinařství Víno Hruška, Blatnička.

Ve Frýdku-Místku již také připravují husí speciality. V penzionu Hrad pro vás mají na výběr hned z několika. Od pátečního večera do pondělí se můžete těšit na klasickou Svatomartinskou husu se dvěma druhy zelí, na husí játra s jablky a mandlemi, husí stehno se zázvorem a hruškou nebo dokonce na křupavé husí prso s nudlemi a zeleninou.

A o kousíček dál, v Raškovicích, se můžete zastavit v penzionu Adámkova vila, kde od 9. až do 18. listopadu budete moci ochutnat mimo jiné klasický Kaldoun (husí polévka), kachnu na několik způsobů a vše zapít výborným pivem. A cestou zpět se můžete zastavit v návštěvnickém centru pivovaru, kde se takové pivo vaří.

Pokud však chcete v turistické oblasti Beskydy-Valašsko strávit víkend a ochutnat Svatomartinské speciality, připravili pro labužníky speciální gastronomický pobytový balíček v rekreačním centru Sepetná v Ostravici. Udělat si tak můžete hezký výlet podzimními Beskydami s holemi na severskou chůzi, vychutnat si 4 chodové menu s husí tematikou a odpočinout si v bazénu s toboganem, při masáži či bylinkové koupeli!

Následující týden ožije Svatomartinskými slavnostmi Frenštát pod Radhoštěm. Tradiční Martinský trh vypukne již v pátek 15. listopadu ve 12.00 hodin, kdy se bude konat Předmartinské odpoledne, v jehož průběhu se uskuteční soutěž o nejlepší vařonku, zahrají kapely Navalentym, Klika NJ Blues a RUM. Sobotní program (16. listopadu) odstartuje již ráno v 8.00 hodin a v 10.00 hodin již všichni mohou čekat na příjezd družiny sv. Martina. V rámci dne bude probíhat také vyhlášení soutěže o nejlepší recepturu na Svatomartinskou husu a program doplní i hudební vystoupení kapel Calata, LAM Trio a cimbálové muziky Milana Holuba.