Svátek dřeva na Horečkách letos představí nové dřevorubecké disciplíny

Svátek dřeva na Horečkách letos představí nové dřevorubecké disciplíny

Publikováno: Čt, 28.07.2016

Město Frenštát pod Radhoštěm ve spolupráci s obcí Trojanovice pořádá v pořadí už čtvrtý ročník festivalu Svátek dřeva. Hlavním bodem programu akce je už tradičně dřevorubecká soutěž. V sobotu 6. srpna 2016 v Amfiteátru na Horečkách a louce u Rekovic zakousne své motorové pily a sekery 24 dřevorubců, kteří budou soutěžit v dřevorubecké aréně o cenné trofeje a hodnotné ceny.

Letošní ročník Svátku dřeva se opět koná v krásném prostředí lokality Horečky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic a slibuje celou řadu novinek. Mezi ty hlavní patří právě rozšíření počtu dřevorubeckých disciplín v hlavní soutěži. Jako každý rok, bude soutěž probíhat dvoukolově. Soutěže proběhnou pod dohledem rozhodčího Stanislava Červenky. Do prvního kola, se od 10.00 hodin dopoledne postaví všechny dvoučlenné dřevorubecké týmy. Zajímavé je, že prvních pět soutěžních disciplín na sebe hned navazuje, takže půjde o jednu velkou štafetu. „Chtěli jsme, aby to bylo akčnější, rychlejší a zajímavější, jak pro závodníky, tak pro diváky, “ popsal technický poradce soutěže Pavel Stachura. Vedle disciplín, které byly k vidění už v minulých letech, jako je výměna řetězu a lišty motorové pily, řezání volně stojícího polena, nebo rozseknutí špalku, jsme nově přidali řezání motorovou pilou a zásek sekery na přesnost. V druhém kole, do kterého od půl druhé odpoledne nastoupí 6. nejlepších týmů se dřevorubci utkají ve velmi atraktivním kácení stojícího stromu, kde se hodnotí přesnost dopadu, v odvětvování ležícího kmene a závěr bude patřit řezání dvoumužnou pilou břichatkou. Ceny pro vítěze jsou velmi hodnotné a to platí pro všechna tři první místa. Dvojice na nevyšším stupni vítězů, tak nad hlavu zvedne dvě zbrusu nové motorové pily, jednu značky HUSQVARNA a druhou značky STIHL. Ty už tradičně věnují společnosti AGROCAR a LIPKA HQ hlavní partneři akce. Ti se také významnou měrou podílí na doprovodném programu celého festivalu. Svátek dřeva ale zdaleka není jen o dřevorubecké soutěži. Jde o velkou přehlídku lesní a zahradní techniky. Lesní stroje, terénní vozy několika značek i technika pro profesionály i domácí kutily, bude k vidění v několika expozicích.

Velmi zajímavý bude také doprovodný program, který je zaměřen především na děti. Vedle šikovných řezbářů a vystoupení sokolníků budou probíhat komentované prohlídky na expozici Beskydské nebe – Život v korunách stromů, ukázky stahování dřeva koněm a průběžné soutěže, ty budou rozmístěny na deseti místech celého festivalového areálu, který bude mít letos téměř 30 000m2. Mezi velká lákadla Svátku dřeva už tradičně patří odpolední Exhibice dřevorubeckého sportu STIHL Timbersports na pódiu amfiteátru. Následovat bude slavnostní vyhlášení vítězů dřevorubecké soutěže a v 17.00 hodin celý program zakončí závěrečný koncert. Letos vystoupí folková legenda Žalman & spol.

 

Zdroj a foto: www.kulturafrenstat.cz