Sportovci poděkují horám, uklidí je

Sportovci poděkují horám, uklidí je

Publikováno: St, 30.11.-1

Kdo má Beskydy opravdu rád, měl by jim to umět dát najevo. Spolek Čisté Beskydy ve spolupráci s pořadateli závodů a běžeckými kluby pořádá v sobotu 18. dubna Jarní úklid Beskyd s cílem vyčistit turistické trasy a jejich okolí od smetí a nepořádku.

Akce je součástí dlouhodobé kampaně Poděkuj horám. Stojí na myšlence, že když hory do jisté míry konzumujeme, měli bychom jim jednou za čas i poděkovat. Úklid se bude konat na hlavním hřebeni Beskyd od Javorového po Javorník. Zapojilo se do něj 10 obcí a měst.

Běžci už nechtěli „petky“ přeskakovat

S myšlenkou poděkovat horám přišli sportovci, kteří už se nemohli dívat na odpadky hromadící se v přírodě a chtějí zábavnou formou strhnout další lidi. „Řekli jsme si, že je nepřípustné, aby se v chráněné krajinné oblasti válelo tolik plastů a sami to začali sbírat. Na tréninky si bereme igelitky a když někde uvidíme PET lahev nebo obal, tak to sebereme a odneseme. Přidala se k nám početná parta kamarádů, nakonec jsme založili spolek. Chtěli bychom lidem vtipnou a zábavnou formou vysvětlovat, jak by se měli v přírodě chovat,“ říká předsedkyně spolku Kateřina Piechowicz. „18. duben měl být pro beskydské běžce jen takový společný trénink s úklidovým happeningem, avšak přihlásily se desítky dalších lidí, co ani nesportují, důchodci, maminky s kočárky. Takový zájem jsme nečekali. Těší nás, že naše aktivita oslovila tolik dalších,“ dodává.

Naučit lidi přemýšlet o svém chování v horách není podle Piechowicz otázkou jednoho roku. „Mentorováním nezmůžeme vůbec nic. Ale můžeme být inspirací. Zdá se, že to funguje a vzniká silná komunita, něco jako beskydský kmen, který si třeba časem na své území sám dohlédne. Lidé přestanou být lhostejní,“ domnívá se Piechowicz.

Poděkovat horám i každému dobrovolníkovi

18. duben se bude v Beskydech nacházet 13 sběrných míst, zpravidla v údolí mezi vrcholy. Tam mohou lidé odkládat vysbíraný odpad. U každého sběrného místa budou hlídkovat v sobotu od 9 do 17 hodin dobrovolníci, kteří rozdají zájemcům pytle na třídění odpadu. Za odevzdaný sběr pak dostanou sběrači na sběrných místech drobnou pozornost.
„Všechny chceme odměnit, byť jen symbolicky. Nechali jsme na vlastní náklady vytisknout pohlednice a placky na památku. Vnímáme, že když už se někdo nezištně zapojí, tak mu patří osobní uznání. Kromě toho budeme účastníky úklidu na sběrných místech zapisovat a zařazovat do slosování o ceny. To se uskuteční v následujícím týdnu v Beskydském informačním centru v Místku, které je partnerem akce. Více informací najdete na našich webových stránkách www.cistebeskydy.cz,“ upřesňuje předsedkyně spolku.

Do kampaně se zapojila řada sportovních osobností, mezi nimi například i mistr české republiky ve skymaratonu a nejlepší český trailový běžec Jan Zemaník. „Zařadil jsem tréninky s igelitovým sáčkem. Na Lysou vyběhnu, dolů sbírám. Dříve jsem si nevšiml, kolik nepořádku v lese je, až teď, když mi kamarádi kampaní otevřeli oči, jsem se dost zhrozil,“ přiznává sportovec.

Hlavní cenu – víkendový pobyt na horské chatě, věnovaly Lesy ČR. „Každou takovou aktivitu vítáme a podporujeme. Je sympatické, kolik lidí se rozhodlo tímto způsobem Beskydům poděkovat,“ říká ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Frýdek-Místek Jiří Silvestr.

Další drobné předměty darovaly obce. Kromě toho čeká na účastníky jedna speciální – sportovní batoh od frenštátské firmy Tobi sport. Získá ji nálezce nejkurióznějšího předmětu.

Seznam sběrných míst v Beskydech pro 18. duben: u restaurace Žabárna (Frenštát), na vrcholu Velkého Javorníku, v Trojanovicích pod lanovkou na Pustevny, Čeladná - u kapličky (poblíž restaurace U Holubů), rozcestí pod Skalkou, parkoviště u Opičárny (Ostravice), parkoviště u Rajské boudy (Malenovice), parkoviště u správy Lesů ČR v Krásné, na parkovišti Visalaje, parkoviště Morávka -Lipový, Tyra (točna), Oldřichovice pod lanovkou na Javorový, chata Slavíč.

Zdroj: www.cistebeskydy.cz