Sobotní běhy odstartují Dana Zátopková a Lenka Masná

Sobotní běhy odstartují Dana Zátopková a Lenka Masná

Publikováno: St, 18.09.2013

V sobotu 21. září v 11 hodin vyběhnou z Kopřivnice zhruba dvě stovky závodníků, kteří se pokusí co nejrychleji absolvovat náročnou trasu Běhu rodným krajem Emila Zátopka. O startovní výstřel se i letos postará Zátopkova žena Dana. Memoriálu slavného kopřivnického rodáka budou předcházet oblíbené doprovodné běhy pro veřejnost v sadu E. Beneše.

Od 8:20 bude v Šustalově vile probíhat prezentace Lidového běhu, který si mohou zaběhnout zájemci všech věkových kategorií. Pro sto padesát účastníků 740 m dlouhého závodu budou připraveny sladké odměny a speciální cenu získá nejpočetnější školní tým.

Poté v parku poměří rychlost dívky a chlapci do devatenácti let v rámci 4. ročníku Běhu dětí Kopřivnicí. Prezentace mladých závodníků začne v 8 hodin a starty v jednotlivých kategoriích budou probíhat od 9:25 do 10:30. Účastníci dětských běhů dostanou v cíli pamětní list, tričko a sladkou odměnu, prvních šest v každé kategorii obdrží také medaile a věcné ceny. Tři nejlepší školní družstva navíc získají poukazy na zakoupení sportovních potřeb v celkové hodnotě 10 tisíc korun. Vzácnými hosty budou členové Českého klubu olympioniků a finalistka MS 2013 v běhu na 800 m Lenka Masná, která bude závody startovat a zájemcům se podepíše během své autogramiády.

Jakmile dozávodí děti, odstartuje Dana Zátopková před muzeem automobilů memoriál svého slavného manžela. Cílem 22,3 km dlouhého závodu je Dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm, kde se nachází místo posledního odpočinku Emila Zátopka. Zde také každoročně probíhá slavnostní vyhlašování vítězů a předávání cen. Běh je součástí Českého i Moravskoslezského běžeckého poháru a o jeho vysoké úrovni svědčí hojná zahraniční účast. I letos v něm změří síly běžci nejen ze všech koutů ČR, ale také ze Slovenska, Maďarska, Polska, Německa, Francie, Velké Británie či Ukrajiny.

Zdroj: Ing. Mgr. Lucie Petříčková, Kopřivnice