SMS.cz Adrenalin Cup 2013 pojede také nejlepší český biatlonista Ondřej Moravec

SMS.cz Adrenalin Cup 2013 pojede také nejlepší český biatlonista Ondřej Moravec

Publikováno: Út, 18.06.2013

Špičkoví čeští sportovci si chtějí zpestřit přípravu a dopřát dávku adrenalinu, proto se rozhodli zúčastnit extrémního závodu čtyřčlenných štafet SMS.cz Adrenalin Cup, jehož sedmnáctý ročník se koná opět jako mistrovství České republiky v extrémním závodu štafet v sobotu 29. června tradičně v Ostravici v Beskydech. Největší hvězdou bude biatlonista Ondřej Moravec, bronzový medailista ze štafety a čtvrtý muž z letošního mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, který se rozhodl jet na kole na Lysou horu.

„Adrenalin Cup jedu poprvé a moje ambice jsou celkem jasné, dokončit závod ve zdraví,“ usmívá se Ondřej Moravec, který jede ve štafetě část na horském kole a dodává: „Viděl jsem profil trati a asi úplná hračka to nebude. Kromě biatlonového mistrovství republiky na horských kolech, které bylo před týdnem, jsem se prakticky nepřipravoval takže se budu snažit si závod především užít.“

V programu závodu se nic nemění, profesionály, ale také amatéry a vyznavače extrémních výkonů, čeká tradičně běh, paragliding, jízda na horském kole a jízda na kajaku. Při úvodní disciplíně se odvážlivci vydají na šestnáct kilometrů dlouhý běh na Lysou horu s převýšením 1145 metrů. Pak následují paraglidisté, kteří pomyslný štafetový kolík dopraví z kopce zpět na hřiště v Ostravici, kde budou čekat bikeři. Jejich trasa měří 34,5 kilometru a má převýšení 1430 metrů. Do cíle svůj tým přivezou kajakáři, které ale čeká pětikilometrový sprint korytem řeky Ostravice pod přehradou Šance s patnácti brankami, skokem do vody z vysoké rampy a eskymáckým obratem.

Organizátorům se letos podařilo ke startu doslova vyhecovat skokana na lyžích Antonína Hájka. „Vloni jsem byl na závodech jen jako host a užíval si parádní atmosféry při závodech i na after party. Je pravda, ale sám tomu ještě úplně nevěřím, že letos poběžím. Pro mě osobně bude běžecká část opravdová výzva a chci si sám sobě dokázat, že to dám. Kdybych měl tu možnost, tak bych mnohem raději skočil s paraglidem,“ uvedl ke svém startu rodák z Frýdlantu.

Letošního závodu se kromě Moravce zúčastní také běžci na lyžích Aleš Razým, Dušan Kožíšek – letošní vítěz světového finále Red Bull Nordix či Antonín Hájek- držitel českého rekordu v letech na lyžích s kótou 236m, kteří poběží po svých na Lysou horu. „Během letní přípravy samozřejmě hodně běháme, jako například na nedávném soustředění v Peci pod Sněžkou. Takže takový závod je výborný trénink a zpestření,“ shodli se všichni tři závodníci. Poběží také snowboardista Michal Novotný a nebo Robert Krupička, či Roman Skalský. Na kole se na vrchol Lysé hory poprvé podívá cyklistická legenda Václav Ježek, bývalý reprezentant v cyklokrossu a maratonu - vítěz českých pohárů, 10.na MS v Táboře 2001, 8. na SP 2002, nebude chybět ani Filip Eberl, nebo Tomáš Vokrouhlík. Ve vzduchu na největrnějším českém vrcholu se objeví tradiční účastník mezi padáčkáři Jan Škrabálek a nebo Michal Krysta – letošní účastník Red Bull X-Alps. Mezi kajakáři se letos v korytě řeky Ostravice představí Lukáš Kubričan, současný trenér Dukelacké mládeže a nebudou chybět ani Kamil Mrůzek s Tomášem Slovákem. Mezi ženským pohlavím se na start letos postaví akrobatická lyžařka Šárka Sudová, sestra slavnější Nikoly, Klára Moravcová - bývalá biatlonistka, která rychle začíná sbírat první úspěchy v laufech. Do kajaku usedne přední česká kajakářka Katka Vacíková a Lenka Lágnerová. Na padáku se představí i několikanásobná mistryně ČR a světa v přistání na přesnost Markéta Tomášková.

„Jsem potěšen, že se nám každý rok povede sehnat a domluvit účast a přítomnost nějakého současného vrcholového reprezentanta, který má svou kmenovou disciplínu odlišnou od těch našich. Užijí si závod na pohodu tak aby se ve zdraví dostali do cíle a udělají závodu příjemnou kulisu.  Největší radost ale mám, že přijal opět pozvání, nejstarší náš účastník Jaroslav Kappel, který se ve svých 73letech posadí do kajaku. Je vidět že tento závod není jen pro ty nejvýkonnější mladé chrty, ale také že věk nehraje zásadní roli v účasti na závodě. řekl Martin Kráčalík z pořadatelské agentury Seven Days Agency.

Do Adrenalin Cupu se ve spolupráci s Nadací Táta a máma tradičně zapojí děti také z Dětských domovů – tentokrát půjde o děti z Čeladné a Liptálu. Někteří z nich dokonce stanou na startu hlavního závodu.

Praví chlapi, kteří se nebojí přijmout pořádnou výzvu, si užijí šestý ročník závodu Radegast Beskydský šerpa.  Čtyřčlenné týmy odstartují po startu běžců přímo na hřišti v Ostravici a účastníci budou muset s plným padesátilitrovým (65kg) sudem překonat na více než devíti kilometrech převýšení 950 metrů. Jejich úkolem bude dopravit sud v limitu 4 hodin do cíle na Lysou Horu. Každý tým, který splní úkol, získá 100 piv Radegast. Přihlášky na tento závod, který odstartuje známý český horolezec Leopold Sulovský, jsou již uzavřeny a na start se postaví šedesát čtyřčlenných týmů.

SMS.cz Adrenalin Cup bude mít i letos bohatý doprovodný program. Už v pátek večer je připravena pro závodníky warm-up party, na které vystoupí kromě jiného skupina JEEZ, během soutěžního dne mohou diváci na Lysé hoře sledovat exhibici špičkového světového biketrialisty Petra Krause, after party se skupinami Kofe-In, Portless a Kapriola je připravena na sobotní večer. Po celý den bude na fotbalovém hřišti v Ostravici bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Bude k vidění vzdušná akro show v podání Beskydské školy létání, vyzkoušet si budou moci malé a velké trampolíny, nízké a vysoké lanové městečko Tarzanie park, Radegast městečko s řadou nafukovacích atrakcí, malování a kreslení a jiné aktivity pro ty nejmenší. Příchozí vodácká veřejnost bude mít možnost využít řeku Ostravici ke splutí,po celou dobu vypouštění přehrady, avšak pouze a jen pod koncem závodní trasy – u fotbalového hřiště TJ Sokol Ostravice.

Plno atrakcí v místě konání akce si užijí děti, pro něž organizátoři přichystali mimo jiné lanový park, lezeckou stěnu a další atrakce, stejně jako vyznavači jízdy v divokých peřejích, kteří si budou moc po závodu sjet Ostravici. Moderovat celou akci budou sportovní komentátoři České televize Jiří Hölzel, Jiří Rejman a Jan Smetana.

Start závodu je v 10:00, první paraglidisté by měli letět z Lysé hory v 11:15. O dalších patnáct minut později by už měl vyjíždět na trať biker z nejrychlejšího týmu, start prvního kajakáře je očekávání v 13:15. Vítěz by měl opět na fotbalovém hřišti v Ostravici přijet v 13:45. Prize money ve výši 100.000 korun si rozdělí první tři štafety v mužské i ženské kategorii.

SMS.cz Adrenalin Cup 2013 pod záštitou moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, za podpory Povodí Odry, CHKO Beskydy a sponzorů včetně generálního partnera akce, portálu SMS.cz, tradičně organizuje Seven Days Agency, s.r.o..

Propozice závodu:

Běh do vrchu 16km - převýšení 1145m

Paragliding 5,5km - převýšení 925m

Mountain bike (MTB) 34,5km - převýšení 1430m

Kajak 5km – převýšení 65m - 15 branek, skok do vody z rampy, eskymácký obrat

Závodníci se mohou přihlásit na internetových stránkách www.ADRENALINCUP.com, kde je možné získat podrobné informace o závodnících, jednotlivých disciplínách nebo si prohlédnout trasu celého závodu nově i ve 3D animaci.