Sigletrails Čeladná na úpatí beskydských tisícovek

Sigletrails Čeladná na úpatí beskydských tisícovek

Publikováno: Pá, 07.08.2015

Seznamte se singltraily v Moravskoslezských Beskyd, na kterých povede závod Bike Čeladná....

Mezi bikery tolik oblíbené „Singletrails“ nemusí vzniknout jen na hřebenech horských masívů nebo v okolí lanovek a lyžařských sjezdovek. V Moravskoslezských Beskydech nyní vznikají dva singletraily, které doplní budovanou cyklostezku Ostrava – Beskydy a existující síť cyklotras a turistických značených tras v srdci Beskyd.

V okolí obce Čeladná, kterou obklopuje nádherná kulisa těch nejvyšších hor Moravskoslezských Beskyd ( Lysá hora 1323 m.n.m., Smrk 1276 m.n.m. Kněhyně 1257 m.n.m., Čertův Mlýn 1205 m.n.m. a masív Ondřejníku s nejvyšším vrcholem Skalka 964 m.n.m), vzniknou netradiční singletraily s nenáročným výškovým profilem v podhůří Beskyd.

V rámci příprav závodu horských kol Bike Čeladná (www.bikeceladna.cz) pořadatelé ve spolupráci s Lesy ČR , CHKO Beskydy a obcí Čeladná upraví historické lovecké stezky na úpatí hory Nořičí a chodníčky na březích řeky Čeladenky pro potřeby outdoorových sportů. Vzniknou tak přírodě blízké sportovně turistické stezky vhodné pro horskou cyklistiku, běh, nordic walking. Při závodě Bike Čeladná budou využity singletraily k zpestření tratě závodu a po zbývající část roku pak najdou využití jako sdílené stezky pro řadu sportovních outdoorových aktivit a turistiku. Stezky doplní existující síť silnic, cyklostezek a místních komunikací. Singletrail Čeladenka povede po březích řeky Čeladenky přes celou obec a využití bude mít i pro potřeby základní školy, dětského domova a sportovních klubů v obci. Navržené trasy vedou mimo přírodní rezervace a lokality se zvýšenou ochranou přírody, ale i mimo frekventované turistické trasy a měly by tak předejít zbytečným střetům mezi obyvateli a návštěvníky hor. Měly by být i přínosem pro ochranu přírody Beskyd, tím že nabídnou návštěvníkům adrenalinové atraktivity v blízkosti osídlení a ubytovacích kapacit. Trasy přitom vedou citlivě krajinou, aniž by narušovaly krajinný ráz. Singletrail Nořičí pak propojí zajímavou trasou turisticky významnou lokalitu Čeladné s golfovým areálem a Trojanovice – Ráztoku s lanovou dráhou na Pustevny a lanovým parkem Tarzanie. Singletraily budou charakteristické svým nenáročným výškovým profilem a díky tomu, že budou v nadmořské výšce jen 400 až 600 metrů, budou mít využití prakticky celoročně.

Singletrails Čeladenka

Obcí Čeladná protéká horská říčka Čeladenka, která pramení na svazích Trojačky a protéká hluboce zařezaným údolím mezi horskými masívy Smrku a Kněhyně. Je to jedno z mála dlouhých údolí v Beskydech, které si zachovalo svojí odlehlost od civilizace a nebylo zatopeno přehradami jako údolí Šance a Morávky. Podél řeky vede údolím horská silnice, která končí na Podolánkách u hotelu Srdce Beskyd. Tento název je skutečně výstižný, protože odlehlost těchto končin využívali za války partyzáni a dnes jsou tyto obtížně dostupné lokality doménou vzácných beskydských šelem. Vyskytuje se zde rys ostrovid, medvěd i vlk. Udolí je oblíbené silničními cyklisty pro malý provoz motorových vozidel. Pro horskou cyklistiku zde lze využít jen několik lesních svážnic traverzujících strmé horské svahy. Na okraji obce Čeladná se pak spojuje několik cyklotras a turistických značených tras KČT u kaple „Cyrilka“ se studánkou. A právě z tohoto místa bude začínat Singletrail Čeladenka. Nejdříve povede po místních komunikacích kolem Domova mládeže a za mostem najede na levý břeh Čeladenky. Na protipovodňových náspech se střídá širší nezpevněná cesta s přírodním travnato kamenitým povrchem a úzké kamenité singly. Několik míst je vysypáno hrubým kamenivem. Za sportovní halou bude technická pasáž s jednou lávkou. Singletrail pak bude pokračovat za centrem obce na most, kde přejde na pravý břeh. Zde je krásná alej s řadou technických kořenů a následují úzké chodníčky se strmými kamenitými břehy, kde můžeme vidět typické geologické vrstvení pískovců a jílovitých břidlic beskydského flyše. Před ústím do řeky Ostravice v Nové Dědině vystoupá singletrail na okraj lesa s nádherným výhledem na Lysou horu. Zde se lze napojit na páteřní cyklostezku Ostrava – Beskydy nebo silnici a jet směrem na Frýdlant nebo Ostravici.

Singletrails Nořičí

Chybějící propojení dvou významných lokalit cestovního ruchu a turistiky v Beskydech Čeladné a Trojanovic, bude tvořeno cyklotrasou na úpatí Stolové a singletrailem Nořičí. Cyklotrasa bude využívat lesní zpevněné vrstevnicové cesty použitelné za každého počasí a nezpevněných polních a lesních cest vedoucích na rozhraní lesa a osídlení z Trojanovic přes Kunčice pod Ondřejníkem do Čeladné. Zatímco lesní cesta vede v nádherných hlubokých lesích a oceníme zde klid a čistý vzduch. Tak trasa podhůřím je velice pestrá jak povrchem cest, tak i stále se měnícími výhledy na majestátní vrcholky Beskyd. Projíždí kolem chalup a chatových osad a najdou se zde i hospůdky pro občerstvení. Tyto cyklotrasy budou tvořit základ krátké 20 km trasy „turist“ závodu Bike Čeladná. Druhá část spojnice bude Singletrail Nořičí. Ten vznikne opravou historické lovecké stezky traverzující v nadmořské výšce cca 600 metrů horu Nořičí, nedaleko od stejnojmenné přírodní rezervace. V nádherném smrkovém a bukovém lese se klikatí stezka přes několik potůčků a strží. Původní, již shnilé, dřevěné lávky budou nahrazeny novými nebo budou vydlážděny, dle zásad budování přírodě blízkých stezek „Singletrails“, přejezdy potoků a strží. K tomu bude použito výhradně původního na místě dostupného materiálu. Tento více než 2500 metrů dlouhý singletrail bude patřit mezi nejzajímavější pasáže 58 km trasy „race“ závodu Bike Čeladná. Ve spojení s lanovkou na Pustevny umožní pak nové trasy zcela jiný rozměr horské cyklistiky v této oblasti Beskyd. Beskydy už nebudou spojovány jen s brutálními sjezdy a výjezdy plnými volných kamenů, ale budou to jezdivé hřebenovky s nádhernými výhledy a klikatící se singletraily v podhůří.

Zdroj: mtbs.cz