Rožnovská valaška překročila symbolickou dvacítku

Rožnovská valaška překročila symbolickou dvacítku

Publikováno: Po, 02.06.2014

Ve dnech 6. až 8. června 2014 se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční již XXI. Mezinárodní armádní folklorní festival a XV. Přehlídka skupin historického šermu „ROŽNOVSKÁ VALAŠKA 2014“. Záštitu nad festivalem převzali ministr obrany ČR Martin Stropnický, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel.

„Během tří dnů rozezní a roztančí Valašské muzeum v přírodě kromě jubilujícího šedesátiletého Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ tři zahraniční folklorní soubory (FOLKLORNÍ SOUBOR Rumunsko, MBUNDA Afrika, TERCHOVSKÁ MUZIKA Slovensko) a 14 folklorních souborů a cimbálových muzik z České republiky, z nichž většina spolupracuje s Armádou České republiky. V historických soubojích a bitvách se představí 11 skupin historického šermu a chybět nebudou ani tradiční účastníci festivalu - jednotka Čestné stráže AČR Posádkové velitelství Praha, Vojenská hudba Olomouc a Divadlo DRÁČEK Brno. Doprovodný program nabídne volná animační a prezentační vystoupení zúčastněných folklorních souborů a cimbálových muzik a ukázku táborového života v historickém ležení. Na vystoupení zahraničních souborů ze Slovenska, Rumunska a v Česku žijících Afričanů se návštěvníci mohou těšit během jednotlivých dnů programu“ uvedla podplukovnice Blanka Majkusová, ředitelka festivalu.

V rámci festivalu, tedy 6. 6. od 17:00 hod. – 8. 6. do 17:00 hod. (platí pro celý areál Dřevěného městečka) a 7. 6. od 19:00 hod. – 8. 6. do 02:00 hod (platí pro areál amfiteátru na stráni Valašské dědiny) je pro účastníky i návštěvníky festivalu vstup volný.

Hlavními pořadateli jsou Armáda České republiky, Agentura personalistiky AČR a Agentura plánování a rozvoje lidských zdrojů – Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ, který je také programovým tvůrcem celého festivalu.

Spolupořadateli letošního ročníku jsou Zlínský kraj, město Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Folklorní sdružení České republiky a Folklorní sdružení JÁNOŠÍK Brno.

Partneři a mediální partneři: Český rozhlas, Mediatel, Radio Proglas, TV Noe, Literární noviny, Folklor, Ochranný svaz autorský, Borovice

Otevírací dobu muzea naleznete na www.vmp.cz.

Zdroj: Valašské muzeum v přírodě