První sedačková lanovka na světě byla v Beskydech

První sedačková lanovka na světě byla v Beskydech

Publikováno: So, 28.11.2015

Poté co Československá republika přišla o Sudety, a tím i takřka o všechny své pohraniční hory, zůstaly Morav­skoslezské Beskydy jediným vyšším pohořím s nadmořskou výškou nad 1000 metrů. V té době bylo rozhodnuto o stavbě převratné novinky na poli dopravy, totiž sedačkové lanové dráhy a také sjezdovek, které měly podpořit turistický ruch. Celá stavba proběhla v neuvěřitelně krátké době, navíc v podmínkách, kdy teploty dosahovaly až minus třiceti stupňů, první turisté se tak na vrchol svezli již následujícího roku.

Od té doby uteklo hodně času a lanovka prošla několika proměnami. Dnes vás v sezóně na Pustevny vyveze moderní dvousedačka každý den. Samotný lyžařský areál se skládá ze šesti sjezdových tratí různých obtížností, je zde v provozu několik vleků i systém umělého zasněžování.

V okolí Pusteven jsou upravovány také lyžařské běžecké tratě v délce 44 kilometrů jak pro klasiku, tak i pro bruslení. K nejvyhledáva­nějším běžeckým trasám patří nenáročná hřebenová trasa s výhledy do okolí, směrem na Radhošť (1129 me­trů nad mořem), nebo na opačnou stranu směřující trasa na Martiňák. Upravovány jsou zde i závodní okruhy standardních tratí střední obtížnosti a délek od jednoho do patnácti kilometrů.

Ale vraťme se závěrem ještě na chvíli do historie. Pustevny jsou proslulé originálními stavbami, které ve stylu lidové secese navrhl slovenský architekt Dušan Jurkovič. Za jeho pozváním k neobvyklému projektu stál frenštátský spolek Pohorská jednota Radhošť, jehož cílem bylo zpřístupnění odlehlých míst v Beskydech, značení turistických cest a také zřízení sítě horských hotelů a ubytoven. Bohužel takzvaný Libušín v roce 2014 vyhořel a významná památka, na jejíž výzdobě se podílel i Mikoláš Aleš, potřebuje rekonstrukci. Chcete-li podpořit toto originální dílo minulosti a vrátit mu někdejší slávu, můžete přispět do sbírky pořádané Valašským muzeem v přírodě. A nezapomeňte se někdy na Pustevnách stavit, a vyjádřit tak svou podporu i osobně. Určitě nebudete litovat.

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/241-prvni-sedackova-lanovka-na-svete