Prožijte velikonoční svátky v oživených expozicích Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Prožijte velikonoční svátky v oživených expozicích Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Publikováno: Út, 22.03.2016

Velikonoce – svátky jara – patří k prastarým svátkům prvního jarního úplňku, který je v mnoha kulturách spojen s oslavou příchodu jara a se zahájením nového hospodářského roku. Církevní obřady s nimi spojené se odrazily v prostředí lidové kultury. Svátek zde spojený s připomínkou Ježíšova ukřižování a vzkříšení je liturgicky zdůrazněn dlouhou přípravou v podobě čtyřicetidenního půstu od Popeleční středy do Božího hodu velikonočního. Postní období se vyznačovalo dodržováním pravidel vycházejících z církevních předpisů, na venkově často různě obměňovaných. Omezení se netýkala jen známých masitých a maštěných pokrmů, ale i tanečních zábav, svateb a jiných světských požitků.
Areál Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě ožije po celý velikonoční víkend ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků.

Na BÍLOU SOBOTU 26. března je od 9.00 připraven jarmark velikonočního zboží – bohatý výběr kraslic, tatarů, rapáčů, píšťalek, velikonočně zaměřené keramiky, pokrmů postních i svátečních. Po celý den bude pro dobrou pohodu vyhrávat rožnovská cimbálová muzika Javořina a ludová hudba Kubalovci ze Staré Bystrice.

„Na HOD BOŽÍ VELIKONOČNÍ v neděli 27. března nabídne valašské muzeum bohatý kulturní program. Cimbálová muzika Kašava přivítá návštěvníky na pódiu u rybníčka. Dřevěným městečkem budou obcházet klapotáři z Loučky, v Billově chalupě tetičky připraví jarní polévku a budou barvit vajíčka. „Hu, hu, hu, jaro už je tu“ je název programu, ve kterém se v 11.00 a ve 13.30 představí soubor Ostravička z Frýdku-Místku. Od 15.00 bude pódium Janíkovy stodoly patřit souboru Dolina ze Starého Města u Uherského Hradiště. Vystoupení pěveckého sboru Ondrášek z Nového Jičína se sólisty si nenechte ujít ve 12.30 a ve 14.30 v kostele sv. Anny. A zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se budou chtít podívat, jak se pletou tatary, zdobí kraslice či vyrábějí březové metličky,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

ČERVENÉ PONDĚLÍ 28. března bude od 9.00 ve znamení sváteční šmigrustové pohody, kterou umocní rožnovská cimbálová muzika Jánoš a Radegast z Frenštátu pod Radhoštěm. V 11.00 a ve 13.30 hodin se s jarními zvyky, písněmi a říkadly představí dětský folklorní soubor Maleníček z Lipníku nad Bečvou.

Přijďte i Vy do Rožnova pod Radhoštěm přivítat svátky jara!

Vstupenky na velikonoční pořady si mohou zájemci koupit předem na pokladnách muzea od 15. března 2016, dle běžné otevírací doby.

PROGRAM - VELIKONOCE NA VALAŠSKU (26. - 28. 3. 2016, 9.00 - 17.00)

Bílá sobota - 26. 3. 2016
- velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami
- pódium u rybníčka - od 10.00 program cimbálové muziky JAVOŘINA
- v areálu Dřevěného městečka vyhrává KUBALOVA ĹUDOVÁ HUDBA ze Staré Bystrice

Hod boží velikonoční - 27. 3. 2016
- pódium u rybníčka - od 10.00 vyhrává cimbálová muzika souboru KAŠAVA ze Zlína
- kostel sv. Anny - 12.30 a 14.30 - Velikonoční koncert duchovní hudby
- palouk Dřevěného městečka - 11.00 a 13.30 - Hu, hu, hu, jaro už je tu, program dětského folklorního souboru OSTRAVIČKA z Frýdku – Místku
- Janíkova stodola - 15.00 SLOVÁCKÉ VELIKONOCE - účinkuje folklorní soubor DOLINA ze Starého Města u Uherského Hradiště
- v areálu Dřevěného městečka obcházejí klapotáři z Loučky,
- v Billově chalupě vaří tetičky jarní polévku a zdobí kraslice

Červené pondělí - 28. 3. 2016
- pódium u rybníčka od 10.00 hodin – cimbálová muzika RADEGAST z Frenštátu pod Radhoštěm
- palouk Dřevěného městečka - 11.00 a 13.30 - Jaro na Záhoří, jarní zvyky v podání dětského folklorního souboru MALENÍČEK z Lipníka nad Bečvou
- v areálu Dřevěného městečka bude po celý den vyhrávat cimbálová muzika JÁNOŠ

Po všechny sváteční dny ukázky zdobení kraslic a pletení pomlázek, bohatá nabídka výrobků lidových řemeslníků i občerstvení.

Zdroj: www.vmp.cz