Přijďte si poslechnout příběh Velikonoc

Přijďte si poslechnout příběh Velikonoc

Publikováno: Út, 28.03.2017

Víte, co je Popeleční středa? Proč zvony odlétají do Říma nebo proč se peče velikonoční beránek? Chcete se dozvědět o těchto a dalších velikonočních tradicích a zvycích? Máte jedinečnou příležitost se vydat na akci „Přivítejte s námi jaro“ v sobotu 1. dubna 2017. Sraz účastníků bude na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku v 9.00 hodin.

Společně s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek se můžete vydat za putováním za velikonočními tradicemi a zvyky. „Velikonoce jsou vrcholem a nejdůležitějším obdobím církevního roku. Je s nimi rovněž spojena řada rituálů a zvyků, které se odehrávaly v rodinách, na vesnicích i ve městech. Obyvatelé Frýdku-Místku i jeho návštěvníci si je s námi mohou připomenout a zároveň oslavit příchod jara,“ přibližuje význam Velikonoc a zároveň zve na akci ředitelka Beskydského informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

V sobotu 1. dubna v 9.00 hodin se tak budete moci vydat na velikonoční vyprávění s návštěvou kostelů, v jehož závěru se podíváte do jediné baziliky v Moravskoslezském kraji. Ze Zámeckého náměstí, kterému dominuje frýdecký zámek, se vydáme do kostela sv. Jana Křtitele, který byl postaven na okraji tehdejší městské zástavby a díky kterému si můžete v letních měsících prohlédnout město z výšky. Dalším zastavením bude kostel sv. Jošta, o kterém se prameny zmiňují již v roce 1543. Finále vyprávění bude patřit chrám Navštívení Panny Marie, který papež Jan Pavel II. v roce 1999 prohlásil za baziliku minor a který ve svých útrobách také ukrývá mumifikované ostatky poutníků z 18. století.

Kromě přiblížení těchto atraktivit Frýdku-Místku si budeme po celou dobu vyprávět o Velikonocích. Historik Petr Juřák přiblíží dnes již mnohdy zapomenuté lidové obyčeje a symboly nebo to, jak se v minulosti slavily Velikonoce ve Frýdku-Místku.

Akce se pořádá zdarma, koná se za jakéhokoliv počasí a je určena všem bez rozdílu věku.