Přeneste se zpátky do baroka

Přeneste se zpátky do baroka

Publikováno: Út, 30.08.2016

První zářijový víkend patří tradičně v Novém Jičíně Slavnostem města.  Ty letošní se ponesou v duchu barokním. Přijďte si užít dobovou atmosféru na Masarykovo náměstí, které je jedním z nejzachovalejších městských památkových rezervací v Beskydech a v roce 2015 získalo ocenění „Nejkrásnější náměstí v České republice".

Baroko v Novém Jičíně, architekti a stavitelé té doby, výročí novojičínských cechů a 130 let od otevření spolkového domu. To jsou základní mezníky, které letošní slavnost připomene. Program začne v pátek 2. září v Beskydském divadle, dřívějším spolkovém domě, který slaví kulatiny. V 19.00 hodin se na jeho jevišti představí Moravské divadlo Olomouc s operetou J. Strausse Netopýr. Pro milovníky folku, rocku a jazzu jsou připraveny na Masarykově náměstí koncerty Davida Stypky a Bandjeezu a kapely Blue Effect.
V sobotu 3. září bude již tradičně patřit kostýmovaným průvodům, řemeslnému jarmarku, kulturním vystoupením, workshopům a expozicím. V Žerotínském zámku se můžete seznámit s tvorbou architektů a stavitelů města v době baroka. A na Staré poště bude otevřena výstava Nový Jičín v proměnách času, která dokumentuje odsun německého obyvatelstva z Nového Jičína v roce 1946.

Současně budou na Masarykově probíhat stylizované městské trhy s ukázkami řemesel, projde jím také průvod kostýmovaných účastníků. Po celý den budou zpřístupněny kulturní památky a pro děti bude připravena řada her, soutěží a představení. Městem bude jezdit historický autobus s průvodcem. Večer bude patřit známým českým kapelám a jako hlavní hvězda večera se představí David Koller. Akce je završena slavnostním ohňostrojem.

Celý program naleznete ZDE.