Před 160 lety se narodil Sigmund Freud

Před 160 lety se narodil Sigmund Freud

Publikováno: Pá, 06.05.2016

Založil tradici psychoanalýzy, světové vědě objevil význam lidského nevědomí a přinesl pojem Oidipova komplexu. Před 160 lety – 6. května 1856 – se narodil Sigmund Freud.

Sigmund Freud se narodil v rodině židovského obchodníka v moravském Příboru a stal se zdejším nejslavnějším rodákem. Ve městě na předhůří Beskyd, jímž se napříč pne drobný tok řeky Lubiny, přitom strávil pouhé tři roky života, protože kvůli finančním potížím už v roce 1859 jeho rodina přesídlila do Vídně.

Na metropolitní univerzitě se mladý Freud pustil do vysokoškolského studia, a ačkoliv se ještě jako středoškolský student chtěl věnovat právům, nakonec zvolil medicínu.

Předsedkyně příborské freudovské společnosti Marie Šupová v této souvislosti připomíná, že se původně zaměřoval na neurologii. „Od neurologie jako vědy ho odklonilo setkání s pacientkou, která měla psychické problémy,“ uvádí Šubová. „Přispěla k tomu také skutečnost, že dostal ve Francii stipendium u lékaře Jeana-Martina Charcota, který studoval hysterii a problémy lidské psychiky. Přes něj se dostal ke studiu psychických funkcí.“

Celý článek na na stránkách ČT24 zde.

Příborské muzeum Sigmunda Freuda zve také na přednášku PhDr. Michaela Šebka CSc. k 160. výročí narození Sigmunda Freuda, která proběhne v pátek 13. 5. 2016 od 18 hod v refektáři piaristického kláštera. Téma a název přednášky bude NEVĚDOMÍ.