Pracovníci informačních center se seznámili se službami na Lysé hoře

Pracovníci informačních center se seznámili se službami na Lysé hoře

Publikováno: Čt, 29.06.2017

Posláním destinačního managementu je poskytování informací o turistické oblasti Beskydy-Valaško. A to nejen návštěvníkům Beskyd, ale i pracovníkům ve službách spojených s cestovním ruchem. Prostředníky v komunikaci s návštěvníky Beskyd jsou turistická informační centra (TIC). Aby turisté od pracovníků informačních center a hotelových recepcí dostávali přesné informace, pořádá destinační management v rámci vzdělávání profesionálů v cestovním ruchu každý rok tzv. study tour, poznávací cestu, na které se pracovníci TIC mohou seznámit s novinkami v nabídce cestovního ruchu.

Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko, o.p.s. v úterý 13. 6.2017 uspořádal study tour, jejímž cílem bylo představit služby, které jsou nabízeny návštěvníkům Beskyd jako součást  výstupů na Lysou horu. Účastníci měli možnost pěšky vystoupat na vrchol a poznat dva turistické produkty. Jedním z nich je výstup na Lysou horu s průvodcem.  Jedná se o komentované turistické výšlapy s názvem „Lysohorská nej“, které pořádá Beskydské informační centrum Frýdek –Místek, p.o. Druhým produktem je také výstup na Lysou horu s průvodcem, kdy skupinu provází Lašský král s ozbrojeným doprovodem, cestou vypráví o zdejších pověstech a cestou dokonce dojde ke střetu se zbojníkem Ondrášem a jeho družinou. Tento výstup je určen zejména skupinám, tj. rodinám, kolektivům, školám. To, že je tento turistický produkt atraktivní, dokazuje skutečnost, že získal Cenu cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy – Valašsko za rok 2016.

Na vrcholu si účastníci prohlédli ubytovací zařízení – jak Bezručovu chatu KČT, tak ubytování Maraton a Kameňák. Na závěr účastníci shlédli v edukační místnosti Bezručovy chaty prezentace, které představily další produkty v Beskydech. První prezentace přiblížila projekt KČT s názvem „Dostaňme děti od televizorů a počítačů“. Jedná se o výstupy na Lysou horu pro skupiny dětských kolektivů, zaměřené na poznání přírody, pobyt v přírodě a její ochranu. Druhá prezentace se týkala záměru vybudovat v obci Morávka tzv. Dům přírody Beskyd.  Tento záměr vychází z faktu, že by v každé chráněné oblasti ČR měla vzniknout takováto centra a jejich úkolem by mělo být šíření osvěty a budování pevného vztahu člověka k přírodě.

Akce byla realizovaná za finanční podpory Moravskoslezského kraje.