Ocenění za nejlepší recept na frenštátskou svatomartinskou husu poputuje na Dolní Bečvu

Ocenění za nejlepší recept na frenštátskou svatomartinskou husu poputuje na Dolní Bečvu

Publikováno: Po, 11.11.2013

Frenštát pod Radhoštěm má jako jediné město ve znaku Svatého Martina s husami. Před čtyřmi lety přišlo Městské kulturní středisko s nápadem pravidelně pořádat soutěž o nejlepší "Frenštátskou svatomartinskou husu". Postupem let navázali organizátoři úzkou spolupráci s Hotelovou školou a celá soutěž se postupem času přetavila do korespondenční podoby "Originální receptura na svatomartinskou husu". Letos bylo do soutěže přihlášeno celkem 8 receptů. K hodnocení před odbornou komisí se nakonec dostaly 3 receptury, podle kterých v pátek 8. 11. 2013 v prostorách Hotelové školy připravili studenti této školy pokrmy. Ocenění za nejlepší recept nakonec poputuje na Dolní Bečvu.

Porota složená ze zástupce Asociace kuchařů a cukrářů Karla Drápala, zástupce školy pana Zdeňka Sudy z hotelu Troyer a zástupce města Frenštátu pod Radhoštěm, místostarosty Pavla Mičky, hodnotila na připravených pokrmech nejvýznamněji chuť, dále přípravu masa, originalitu přílohy a vzhled. Předseda komise Karel Drápal zhodnotil letošní soutěž slovy: " Především je chvályhodné, že Frenštát pod Radhoštěm organizuje tuto gastronomickou soutěž. Jako zdařilé vidím spojení originálních receptů a špičkovou přípravu pokrmů žáky této školy. Všechny tři pokrmy, které jsme ve finále ochutnali, byly vynikající. Originalita tvůrců receptur byla tím, co nakonec rozhodlo. Na celkovém pořadí receptur v komisi existovala vzácná shoda a rozhodnutí bylo jednoznačné. Mě osobně u vítězného pokrmu zaujala příloha, tedy houskovo-pohankový knedlík. Je to krajové, originální a mě velmi sympatické." A jak letošní soutěž o nejlepší originální recepturu na svatomartinskou husu dopadla? Na prvním místě se umístila paní Marie Maléřová z Dolní Bečvy s receptem "Martinská husa na červeném víně s nádivkou z husích drobů, červené a valašské zelí, špekový a houskovo-pohankový knedlík." Ta taky převezme ocenění přímo od patrona města Frenštátu Svatého Martina v rámci slavnostního otevření Martinského trhu v sobotu 16. 11. 2013 v 10.00 hodin na frenštátském náměstí. Druhé místo obsadili studenti prvního ročníku Hotelové školy Jiří Skalík a Marek Růčka (Ma-Ji-Hu) z Hutiska Solance - Svatomartinská husa s jablky, kaštanové suflé, zelí z červené řepy, zelí z růžičkové kapusty, bramborový knedlík s cibulkou a škvarkami, mrkvový knedlík. Na třetím místě se umístila receptura pana Vladimíra Šťastného z Holešova - Pečená husa s rozmarýnem a levandulí, dušené červené zelí s brusinkami, kynutý bramborový knedlík se žemlí a slaninou.

Všechny přihlášené recepty jsou k vidění na www.kulturafrenstat.cz.