Nový Jičín aneb putování v čase do dob, kdy klobouk patřil k nezbytnému módnímu doplňku

Nový Jičín aneb putování v čase do dob, kdy klobouk patřil k nezbytnému módnímu doplňku

Publikováno: St, 16.10.2013

Povídá se, že šaty dělají člověka. O kloboucích by se zase dalo říct, že podtrhují osobnost a jsou stejně rozmanité jako škála lidské povahy. Existují totiž kousky ostře extravagantní, decentní, bohatě zdobené i strohé. Zkrátka při navrhování těchto odvěkých módních doplňků se fantazii meze nekladou. Každý klobouk má svůj unikátní příběh podle toho, ke kterému nositeli ho vítr zavane. A právě o tom, že tomu tak je, se může mnohé dozvědět návštěvník Nového Jičína, města pod Beskydami. Město patří k největším historickým klenotům regionu Beskydy a Valašsko.

Město jako zrcadlo minulosti

Pojďme nahlédnout pod zkušené ruce starých mistrů kloboučnického cechu nebo do továrny císařských dvorních výrobců klobouků. V Novém Jičíně se mísí móda s historií a kreativita s tradicí. Vznešené náměstí s upravenými domy jako z perníku, lemované podloubím. Takhle vypadá jedno z nejatraktivnějších míst turistické oblasti Beskydy-Valašsko. Důstojné město, které ve svých kamenných uličkách hostilo slavné osobnosti a zažilo významné okamžiky. I se svým kloboukem tu pobýval císař Josef II., maršál Kutuzov, hrabě Suvorov nebo prezident T. G. Masaryk. V měšťanském domě, který dnes nese jeho jméno, kdysi zemřel legendární generál Laudon.

„Návštěvníky našeho města bych rád pozval na prohlídku Žerotínského zámku, ve kterém se nachází Muzeum Novojičínska s historickou výstavou a zajímavou expozicí klobouků. Dále doporučuji podívat se do návštěvnického centra, kde najdete interaktivní expozici věnované technologickému postupu výroby klobouků s možností si fyzicky i interaktivně vyzkoušet na 300 kusů klobouků. Turisté by si rozhodně měli prohlédnout také náměstí, které je jedním z nejkrásnějších na Moravě a tvoří dominantu města. Mimo jiné se tu pořádají farmářské, cukrářské a další tematické trhy,“ upřesňuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. A turisté, kteří do Nového Jičína zavítají, mu musí dát zapravdu. Právě teď, v podzimním počasí, lákají starobylé uličky města a zákoutí historického centra k tajuplným procházkám.

Fascinující proces vzniku klobouku

V místě, kde se nachází dům generála Laudona, najdete i již zmíněné návštěvnické centrum - multifunkční bezbariérový objekt s interaktivní expozicí klobouků. Jejich výroba se stala velkou tradicí a oblíbil si je celý svět. Tato umělecká díla dámské i pánské garderoby pocházející z Nového Jičína už zdobila víc hlav, než byste dokázali spočítat.

Klobouk pochází z tureckého slova „kalabak“ nebo tatarského „kalpak“. Použít na něj lze různé materiály - vlnu, kůži i slámu. Věděli jste například, že pokrývky hlavy se dají vyrábět i z hub chorošů? Nejkvalitnější a nejměkčí je ale samozřejmě klobouk plstěný. Sami se můžete přesvědčit, že vyrobit takový pěkný klobouk je hotová alchymie a zároveň i dřina. Jak uvidíte ve filmových projekcích, na počátku všeho jsou králičí kožky, ze kterých vzniká plst. Ta se následně barví, napařuje a tvaruje. Závěrečné tvůrčí zdobení v ateliéru si můžete na vlastním minikloboučku vyzkoušet i vy.

Už jste někdy toužili mít na hlavě podobný klobouk, jaký jste viděli ve filmu nebo na obrázku? Ve zkoušírně návštěvnického centra se můžete přenést třeba do největší éry klobouků, sladkých 30. let. Nějaký elegantní kousek na zahradní party anglické aristokracie tu určitě také seženete.

Dějiny téměř na dlani

Ještě plní dojmů z návštěvnického centra navštivte renesanční Žerotínský zámek. V jeho komnatách sídlí Muzeum Novojičínska, které je studnicí vědomostí o místním kraji. Ze stálých sbírek se dozvíte například o budovatelských zásluhách rodu Žerotínů, o třicetileté válce, významných vojevůdcích nebo o prvních krůčcích průmyslové výroby. Najdete tady obrazy zdejších malířů a ani zde nebudete ochuzeni o poznatek, že právě Nový Jičín je městem klobouků: i zde najdete expozici klobouků s názvem „Nechte na hlavě“. Až 600 rozličných pokrývek hlavy tvoří originální průřez vývojem těchto doplňků oblečení.

Nezůstaneme ale jenom u módy, k vidění tu jsou vojenské přilby, čepice k uniformám a lidové čepce doplňující kroje. Oblečené figuríny v různých situacích navozují atmosféru doby, kdy se dané klobouky nosily. Uvidíte třeba dámy v cukrárně nebo celou svatbu z počátku 20. století. O tom, že mají slavní lidé českého národa pod čepicí, není pochyb. V té nejlepší společnosti se v Žerotínském zámku nachází klobouk Františka Palackého, Jana Nerudy, Emila Zátopka, Jana Masaryka a dalších chytrých hlav.

Domy s bohatou pamětí

V Novém Jičíně se doslova vyžívá turista, který se chce dozvědět něco o historii města přímo na ulici. Je zde velké množství pamětních desek, což svědčí o bohaté historii místa pod Beskydami. Především k domům na náměstí se váže spousta historických událostí a s nimi spojených vyprávění.

„Město Nový Jičín je doslova prošpikované památkami, je jich tu kolem sto dvaceti. Za zmínku stojí určitě historická budova hotelu Praha s unikátní kavárnou uvnitř. Dále také měšťanský dům Stará pošta nebo městské opevnění, “ říká starosta Jaroslav Dvořák.

V historické budově Staré Pošty se dvěma balkóny přenocoval hrabě Suvorov a několik let po něm i maršál Kutuzov. V dalším významném domě U Zeleného stromu kdysi obyvatelé uvítali císaře Josefa II. Své osobité kouzlo má Španělská kaple, Beskydské divadlo nebo už zmíněný hotel Praha.

Nový Jičín je zkrátka obdivuhodné město, které se může pyšnit svými tradicemi. Návštěvníkům neopakovatelně utkví v paměti. Ale především je stejně noblesní jako jeho klobouky.