Nové hřiště na Olešné bude otevřeno 5. září

Nové hřiště na Olešné bude otevřeno 5. září

Publikováno: St, 27.08.2014

Statutární město Frýdek-Místek stále rozšiřuje možnosti sportovního a rekreačního vyžití v lokalitě přehrady Olešná. V příštích dnech bude otevřeno v prostoru pod letním aquaparkem nové multifunkční hřiště v duchu pirátského světa, které nabídne vyžití nejen dětem, ale také dospělým.

Hřiště mělo být veřejnosti zpřístupněno již tento pátek. Z důvodu nepříznivého počasí se tak ale stane až o týden později, tedy v pátek 5. září. Problémy způsobily zejména vydatné deště v posledních dnech, které brání řádnému zakořenění vysetého trávníku i položených travnatých koberců, což znemožňuje plné využití hřiště se všemi jeho hracími a zážitkovými prvky.

Hřiště se skládá ze čtyř částí, a to dvou hřišť pro děti, zážitkového hřiště a fitness hřiště. Menší děti se budou moci vyřádit na průlezkách, houpačkách, žebřících, lanových sítích, ale také na rotační kládě nebo hrazdách různých výšek. Nechybí ani pískoviště s balančním prvkem nebo stínící plachtou ve tvaru rybářské lodě. Další je zážitkové hřiště s adrenalinovými prvky, které je určeno odrostlejším dětem, ale i dospělým. Zahrnuje velké klouzačky, houpací lana, lezecké stěny a lanovou dráhu dlouhou 50 metrů. Své příznivce si jistě najde i fitness hřiště, které doplní velmi využívaný in-line okruh přehrady Olešná. Nabídne pět cvičebních stanic, které budou dodány ze zahraničí v nejbližších dnech. Zájemci na nich budou moci posilovat svá těla, procvičovat udržení rovnováhy například na balančním disku, provádět kroková cvičení, ale také využít sestavu pro klidové nebo dynamické protahování. U každé z pěti stanic ve fitness zóně budou také informační tabule s grafickými návody pro tři úrovně intenzity cvičení s více než 20 cviky, které zvládnou i senioři.

„Povrch hřiště je převážně travnatý, pod herními a cvičebními prvky je pryž, která tlumí případný pád. Areál hřiště bude osvětlen a bude pod nepřetržitým dohledem městské policie. Celý jeho prostor budou snímat dvě pevné a jedna dálkově ovladatelná a pohyblivá kamera s optickým zoomem, které pomohou ochránit majetek před případnými vandaly a v případě úrazu nebo zdravotních potíží návštěvníků hřiště přispějí k rychlému přivolání pomoci,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„Návštěvníkům bude hřiště přístupné po celý rok, ve stejném režimu jako ostatní hřiště ve městě, to znamená od dubna do září od 8 do 20 hodin a od října do března od 8 do 18 hodin. Operativně mohou být uzavřeny některé části hřiště v rámci vegetačních výluk pro regeneraci trávníku,“ doplnil Jaroslav Zezula, vedoucí odboru životního prostředí, který bude mít hřiště ve své správě.

V rámci výstavby hřiště byly také vysazeny nové stromy, převážně habry, a keře, které zvýší estetickou stránku celého místa a zároveň mu dodají v létě potřebný stín a vláhu. Celkové náklady na vybudování multifunkčního hřiště pro všechny věkové generace činí 10,7 milionu korun, včetně DPH. Město zažádalo o dotaci z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.
„Věřím, že multifunkční hřiště ještě více pozvedne atraktivitu sportovně-relaxačního areálu Olešná, který již nyní nabízí mnoho možností vyžití. Rodiny s dětmi zde mohou využít krytý i letní aquapark, přenocovat ve stanu v autokempu, ugrilovat si maso nebo opéct párky a příjemně posedět u nově vybudovaných ohnišť. Mohou se také vykoupat v přehradě, půjčit si vodní šlapadlo, zajezdit si na surfu nebo na plachetnici anebo vyrazit na oblíbený okruh kolem přehrady, který využívají zejména bruslaři a cyklisté, ale i pěší. Areál přehrady Olešná nabízí různé formy vyžití pro všechny bez rozdílu věku po celý rok. Bonusem je krásný výhled na královnu Moravskoslezských Beskyd, Lysou horu, ale také na město, které zejména při východu a západu slunce jako by vystupovalo z vodní hladiny,“ uzavřel primátor Pobucký.

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdek-Místek