Nová kniha přiblíží život slavné dvojice Dany a Emila Zátopkových

Nová kniha přiblíží život slavné dvojice Dany a Emila Zátopkových

Publikováno: Po, 04.07.2016

Sedm dlouhých let vznikala nová kniha o životě nejslavnějšího kopřivnického rodáka Emila Zátopka a jeho ženy Dany Zátopkové. Publikace přibližující olympijskou dvojici byla slavnostně pokřtěna ve čtvrtek 23. června v obchodním domě Quadrio v Praze.

Autorkou knihy s názvem Náš život pod pěti kruhy, je sama Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem a manželka legendárního běžce Emila Zátopka. „Kniha přináší svěží, zábavné a především lidsky pravdivé povídání Dany a Emila Zátopkových o jejich dětství, přes všechny sportovní i životní úspěchy a neúspěchy, partnerství až po současnost,“ nastínil obsah jedinečné publikace ředitel Regionálního muzea v Kopřivnici, které je vydavatelem knihy, Lumír Kaválek. „Dle mého vznikla kniha, která lidem nejen dokáže zpříjemnit nejeden všední večer, ale také ukázat život slavné dvojice na fotografiích, které dosud nebyly nikde publikovány. Autentičnost vyprávění navíc podtrhují prvky hovorové češtiny a nářečí,“ doplnil ředitel Kaválek.

Nápad na vznik knihy o Emilu a Daně Zátopkových se zrodil zcela nenápadně, v roce 2009. „Jako dítě jsem v knihovně objevil knížku Dana a Emil Zátopkovi vypravují, kterou jsem přečetl jedním dechem. Kniha popisuje život dvojice, ovšem pouze do roku 1958,“ uvedl Lumír Kaválek a pokračoval: „Protože se s paní Danou znám, zkusil jsem ji přesvědčit, zda by nesepsala novou knihu, kde by doplnila léta, která v původní publikaci chybí a nepokračovala v popisu jejich dalšího společného života.“

Ačkoliv psaní další knihy nebyla olympijská oštěpařka zprvu zcela nakloněna, nakonec se sepsáním pamětí souhlasila. V roce 2010 tak publikace začala dostávat konkrétní obrysy. Po sedmi letech je dílo hotovo. „Já říkám, že to bylo šťastných sedm let, během kterých Dana na papír přenesla část svého
a Emilova života a to humorným a čtivým stylem,“ okomentoval obsah ředitel Kaválek s tím, že je na knihu náležitě hrdý.

Životopisné dílo o Daně a Emilu Zátopkových s názvem Náš život pod pěti kruhy bylo pokřtěno dne 23. června 2016 v obchodním domě Quadrio v Praze, za osobní účasti paní Dany Zátopkové, celé plejády olympijských vítězů a osobností československého sportu. Křest se konal pod záštitou Českého olympijského výboru.

Vydavatelem díla je Regionální muzeum v Kopřivnici, o. p. s., ve spolupráci s Českým olympijským výborem, Nadačním fondem Dany a Emila Zátopkových a nakladatelstvím Academia Praha. „Rádi bychom touto cestou upřímně poděkovali nejen výše jmenovaným, ale všem zainteresovaným, kteří se na vydání této výjimečné publikace podíleli,“ dodal na závěr Lumír Kaválek.

Knihu si můžete zakoupit v Technickém muzeu Tatra, kde máte jedinečnou šanci získat toto exkluzivní dílo se slevou ve výši 10 % - oproti prodejní ceně v knihkupectvích. Tato cenová akce platí pouze v muzeu, a to do vyprodání zásob.


Při této příležitosti nezapomeňte navštívit i zdejší expozici Dany a Emila Zátopkových. I zde můžete čerpat výhody s Beskydy Card.