Nejstarší hospoda v Beskydech stojí na úpatí Lysé hory. U Veličků se pivo točí bezmála 200 let

Nejstarší hospoda v Beskydech stojí na úpatí Lysé hory. U Veličků se pivo točí bezmála 200 let

Publikováno: Čt, 30.03.2017

V malenovické hospodě obsluhuje paní Romana Veličková. Jeden z jejích předků se v roce 1825 rozhodl, že ve své dřevěnici pohostí sousedy po práci. Ti na bečulku piva a kořaličku z okolních statků rádi přicházeli.

„A postupně se k nim přidávali i havíři těžící železnou rudu v obci Malenovice nebo dřevaři, kteří těžili v okolních lesích dřevo pro uhliska ve Frýdlantě nad Ostravicí. A posléze i pocestní, kteří se toulali horami,“ říká paní Romana Veličková.

Ferlog, tedy pouhé otevřené okno z dřevěnice, kterým Veličkovi podávali občerstvení, postupně přestával stačit. A tak bylo o stavbě hospody rozhodnuto.

Kdo nebyl U Veličků, nebyl v Beskydech

‚Nebyl v Beskydech ten, kdo nebyl U Veličků,‘ hlásá jeden z nápisů zdobících výčep prastaré hospody. Možná by mohl vyznít jako chvástání, ale pravdou je, že místo U Veličků je oblíbenou zastávkou všech turistů mířících po žluté turistické značce z Malenovic na Lysou horu. Anebo cílem těch méně zdatných.

Neláká je ale jen pouhé občerstvení. Místo má mnohem silnější kouzlo. Všechny návštěvníky v mžiku přenese o dvě století zpátky. Obklopeni zčernalými letitými dřevěnkami si tak na chvíli mohou připadat jako dávní pocestní, kteří si místo výkonnostního zdolávání vrcholů užívali krás samotné cesty tichými horami. 

Poslechněte si celý rozhovor o této nejstarší hospůdce ZDE.

Zdroj: www.rozhlas.cz