Návštěvnické centrum Nový Jičín má nový český rekord

Návštěvnické centrum Nový Jičín má nový český rekord

Publikováno: Po, 18.09.2017

V sobotu 9. září 2017 došlo za účasti oficiálního komisaře z města rekordů, autorů díla a široké veřejnosti k zápisu do České knihy rekordů za NEJVĚTŠÍ SOUSOŠÍ VYROBENÉ 3D TISKEM. Sousoší skládající se z vojenského koně, generála Laudona a Laudonového věrného psa v životní velikosti je umístěno ve stálé interaktivní expozici návštěvnického centra, v Laudonově domě na náměstí v Novém Jičíně.

A co je k vidění? A pár zajímavostí k tomu:

Kůň

Rozměr: výška 222 cm x šířka 71,4 cm x délka 232,3 cm, samotný kůň se tiskl přibližně 59 dní nepřetržitě, odhadovaná váha je 300 kg.

Pes

Rozměr: výška 90 cm x šířka 29,6 cm x délka 110,8 cm, přibližná doba tisku byla 16 dní nepřetržitě, odhadovaná váha je 20 kg.

Hlava „Generál Laudon“

Hlava je oskenovaná z originální busty, přibližná doba tisku byla 54 hodin nepřetržitě, odhadovaná váha je 0,5 kg.

Kord

Naskenováno z repliky, přibližná doba tisku byla 10 hodin nepřetržitě, odhadovaná váha je 0,15 kg.

Vojenský řád Marie Terezie (Hvězda velkokříže řádu s brilianty)

Nakreslen podle fotografií, přibližná doba tisku je odhadovaná na 2 hodiny, odhadovaná váha je 0,15 kg.

 

Příběh Laudonova koně a věrného psíka

Vojenské koně a Laudon

Jako polní maršál měl Laudon k dispozici vícero koní, starokladrubské plemeno či anglická plemena byla v 18. století velmi oblíbená. Používali se koně tmavé barvy, hnědí a černí. Kůň byl speciálně připravován pro potřeby armády, musel ustát nejsilnější zvuky dělostřelby a válečné vřavy.

Při jedné z posledních bitev s Turkem se k Laudonovi váže historie s koněm. Údajně jej udeřil kůň do stehna takovou silou, že nemohl chodit a musel se dát odnést. Údajné smrtelné zranění otřáslo všemi vojenskými pluky. Avšak posléze se zjistilo, že nebylo až tak vážné. (Jan Jeník z Bratřic: Z mých pamětí).

 

Laudonův pes

Hadersdorfským panstvím poblíž Vídně protéká potok Mauersbach. Na jeho břehu stála poustevna, oblíbené místo Laudonova odpočinku. Odpoledne 27. července 1785 si zde starý maršál na chvíli zdříml ve společnosti svého psíka. Když se v horách strhla bouře s prudkým lijákem a potok se nebezpečně rozvodnil, vzbudil pes svého pána štěkotem a škrábáním tlapkou. Sotva Laudon dorazil do svého zámku, byla poustevna přívalem vody stržena a okolní zahrada zpustošena.

V noci ze 6. na 7. ledna 1790 údajně vypukl na zámku v Hadersdorfu požár, neboť v Laudonově pracovně vypadl z kamen žhavý oharek a zapálil koš na papíry. Polní maršál spal ve vedlejší ložnici a byl by se málem udusil kouřem, kdyby jej včas neprobudil psík, který mu již jednou zachránil život. Omámený Laudon se po podlaze dovlekl ke dveřím a zavolal služebnictvo, jehož přičiněním byl oheň záhy uhašen. (Pavel Bělina: Generál Laudon)