Moravský pochod do Prčic? Aspiruje na něj Štramberský Jasoň. Letos podruhé

Moravský pochod do Prčic? Aspiruje na něj Štramberský Jasoň. Letos podruhé

Publikováno: Čt, 17.05.2018

Tuto sobotu se v Beskydech uskuteční patrně největší hromadná turistická akce na Moravě. Její pořadatelé se inspirovali známým pochodem Praha – Prčice a po úspěšné loňské premiéře založili tradici organizovaných turistických pochodů pro celou rodinu s názvem Štramberský Jasoň. Na 11 tras v délce od šesti do 53 kilometrů lze vystartovat z Ostravy, Frýdku - Místku nebo Kopřivnice. Cíl je vždy na náměstí ve Štramberku. Cestou jsou k vidění přírodní i historické zajímavosti. Od tropických skleníků či Lišky Bystroušky na Hukvaldech až po štramberskou Trúbu a rozhlednu na nedaleké Bílé hoře.

Ačkoli název pochodu Jasoň evokuje známou postavu ze hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana, jde o podobnost čistě náhodnou. Hlavní pořadatel Rostislav Bažanowski zvolil název turistické akce podle ohroženého druhu velkého motýla, který se vyskytuje právě ve Štramberku.

„Trasy pochodu jsou připraveny tak, aby si vybral každý. Včetně rodin s kočárky, pejskařů a cyklistů i koloběžkářů. Ti budou mít trasu z ostravského Bělského lesa dlouhou 47 kilometrů,“ říká Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko, který nově vzniklou tradici Štramberského Jasoně letos ocenil Cenou cestovního ruchu za nejlepší turistický produkt roku 2017.
Zatímco loni se na tehdy prvních pár tras pochodu vydalo okolo 1 140 lidí, letos jsou jich registrovány už 3 000. „Řekl jsem si, že by na Moravě mohla vzniknout velká a oblíbená turistická akce. Netajím se tím, že chci jednou dostat do Štramberku deset tisíc lidí. Jsem zastáncem masových akcí, protože je to nejlepší způsob jak propagovat pohyb a současně spojovat lidi. A o to mi jde,“ vysvětluje Rostislav Bažanowski. Pořadatelé také chtějí podpořit živnostníky ve Štramberku a nejen tam.
V cíli pochodu si lidé budou moci prohlédnout unikátní štramberský soubor lidové architektury, věž Trúbu nebo botanickou zahradu. „Účastníky určitě potěší i možnost provázat turistiku se zážitky, které běžně nabízí projekt Štramberské pikanterie. Ať už jde o ochutnávku známých perníkových uší nebo posezení v místním pivovárku,“ připomněla ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko Konvičná.