Místek poprvé představí veřejnosti zapomenutou historii

Místek poprvé představí veřejnosti zapomenutou historii

Publikováno: St, 19.04.2017

Už tuto sobotu (22. 4.) se návštěvníci Frýdku - Místku i místní mohou poprvé v rámci akce „Ne/zapomenutý Místek“ vydat po stopách neznámé historie města, přesněji místecké části jediného dvojměstí v ČR. Od 9 hodin projdou průvodci, znalci historie a architektury, se zájemci nejzajímavější ulice, náměstí a dvory. Během zhruba 3 hodin se lidé dozvědí věci, se kterými se nikde jinde takto souhrnně nemají možnost seznámit.

„O mnohých historických zajímavostech nemá nikdo z obyvatel, natož z návštěvníků našeho města ani tušení. Krásná procházka tedy nabídne nevšední zážitek a poodhalí i některé záhady starých měšťanských domů,“ říká Monika Konvičná, ředitelka Beskydského informačního centra.

Místek prošel za 750 let četnými změnami, mnohá místa výrazně změnila podobu. Prohlídka ukáže, jak město vypadalo v minulosti, kde se nacházely hostince a zajímavé živnosti, kteří obchodníci a živnostníci zde v minulosti působili. Připomenuty budou také některé významné a zajímavé osobnosti Místku. Například v dnešní ulici U Staré pošty byl hotel Přerov, v devadesátých letech 19. století nesl název Hrachowetz a občas ho tehdy navštěvoval i Petr Bezruč. Z mnoha místeckých hostinců a restaurací stojí za zmínku hostinec Emilie Donathové v domě čp. 1 na náměstí U císaře, kde v roce 1779 přenocoval Josef II.
V zadních traktech měšťanských domů v samotném centru města, kolem Náměstí Svobody se nacházely dnes už těžko představitelné dvory, kde byla „hospodarka“ – kurník pro slepice, chlév pro dobytek, koně, drůbež, hnojiště, kůlna atd. Na předměstí, v blízkosti polí místeckých měšťanů, např. podél cesty vedoucí na Příbor, kde je dnes kostel sv. Jana a Pavla, pak byly dřevěné stodoly na uschování sena a slámy pro dobytek.

V Místku se v minulosti nalézal i tzv. podkostelní mlýn. Vedl kolem něj náhon, který přiváděl na mlýnská kola vodu z řeky Ostravice. Prostoru za mosty vedoucími přes tento náhon se říkalo Zámostí. Jednalo se o moučný mlýn, který sloužil k mletí obilí vypěstovaného zdejšími obyvateli.

Tam, kde nebyla městská zástavba (např. v místě, kde je dnes Riviéra) byly zahrady s ovocnými stromy. Rostly tam jabloně, hrušně, slívy, třešně i ořechy, navazovala pole a louky. Louky sloužily k pastvě dobytka. Na pastvinu byl postupně vysušen i největší místecký rybník Pukla, o kterém mnozí nemají nejmenší tušení.  „Těšíme se na všechny zvídavé návštěvníky a akci uspořádáme za každého počasí,“ slibuje ředitelka Beskydského informačního centra. Vstup na putování za zapomenutou historií Místku je zdarma.