Mikulášský podvečer 2014

Mikulášský podvečer 2014

Publikováno: Čt, 27.11.2014

Mikulášský podvečer spojený s tradiční nadílkou se uskuteční v areálu Valašské dědiny. V interiérech oživených expozic přiblížíme návštěvníkům atmosféru předvánočního období protkaného lidovými zvyky a přípravami na Vánoce.

V podvečer před svátkem svatého Mikuláše (svátek 6. prosince) chodí po dědině Mikuláš - biskup, patron, ochránce a přítel dětí. S biskupskou berlou v ruce prochází se svou družinou vesnicí a navštěvuje příbytky lidí. Promlouvá s dětmi a naděluje jim drobné dárky.

V areálu tentokrát potkáte dvě mikulášské družiny: novodobější, dnes všeobecně známou postavami Mikuláše, čerta a anděla, a starší formu mikulášské družiny, která bývala početnější a ve které byly kromě Mikuláše a několika čertů další postavy, které dnes již běžně při mikulášských obchůzkách nevidíte, např. smrtka, žid, kobyla s vojákem a další. S tímto starším typem obchůzek jsme se mohli setkat v období do 2. sv. války, v některých oblastech Valašska i v 60. – 70. letech 20. století.

Cestou se setkáte s bíle oděnou Mikulášovou Matičkou zvanou též Mikuláška nebo Mikolajka. Matička pobízí děti k modlení, ptá se, jestli poslouchají rodiče, jestli jim pomáhají a zda se dobře učí ve škole. Hodné děti také obdarovává.

O významu a symbolice jednotlivých postav mikulášské družiny se dozvíte hned v první chalupě – ve Fojtství z Lidečka. V jizbě vrčí kolovrátky, u nichž sedí skupinka žen, které spřádají ovčí vlnu či len. Předení (rovněž také draní peří, tkaní na tkalcovských stavech a mnohé jiné podomácké řemeslné činnosti), patřilo ve valašských chalupách k běžné práci v zimním období, kdy se lidé nevěnovali zemědělskému hospodaření a práci na poli. Avšak po 13. prosinci, svátku Svaté Lucie, se již všechna pracovní činnost zapovídala a pozornost se měla soustřeďovat především na přípravy Vánoc a narození Ježíše Krista, jak po stránce pracovní, tak především duchovní.

V chalupě z Velkých Karlovic – Jezerného to krásně voní pečivem a kořením – hospodyně pečou perníčky. Zručné ruce hospodyňky zdobí rozličné tvary pečiva, připomínající Vánoce - hvězdičky, srdíčka, koníčky, rybky, komety, vánoční stromky, zvonky apod.

Vůně se line také od chalupy z Nového Hrozenkova č. 10, v níž se peče z kynutého těsta mikulášské pečivo – „Páni“ a „mrváně“. Pány jsou nazvané postavy Mikuláše, anděla a čertů. Mrváně jsou drobné kousky, různě zatočených tvarů nebo sluníčka, připomínající zimní slunovrat a s ním spojený lidmi očekávaný příchod jara po dlouhém zimním období. Hospodyňka vám dá jistě kousek pečiva ochutnat a k tomu možná i trochu bylinkového čaje.

Nahlédnete do kovárny, kde na rozpálené výhni opravuje kovář řemeslné či hospodářské nářadí, které se při práci porouchalo. Musí být přece připraveno do jara, až se vyjede zase do polí!

Už z dálky slyšíte zpěv koled, který se nese od školy z Miloňova. To pan učitel učí děti koledy. Můžete se přidat a nějakou starou valašskou se také naučit.

Od školy se vydáte k chalupě z Karolinky – Rákošového, kde prožívá rodina poklidný večer, vyrábějí se oplatky v oplatečnici a děti netrpělivě čekají, jestli přijde Mikuláš.

„Odbila sedmá hodina, chval každý Hospodina …“, ponocný procházející dědinou a ohlašující každou celou hodinu, ukončí Mikulášský podvečer úderem devatenácté hodiny večerní.

UPOZORNĚNÍ:

V letošním roce se nebudou přijímat dárky od rodičů!!!

Děti budou obdarovány malými dárky od Mikuláše nebo Mikulášovy Matičky. Prioritou Valašského muzea v přírodě je zachování tradic a zvykosloví našeho kraje.

V Živém domě se bude nabízet návštěvníkům možnost zakoupení tradičních vánočních ozdob, vánočních receptáříků a pohlednic (Živý dům se nachází v blízkosti Sušáku s centrálními pokladnami).

Zdroj: www.vmp.cz