Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy

Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy

Publikováno: St, 25.06.2014

XXI. ročník mezinárodního hudebního festivalu „Janáčkovy Hukvaldy" se uskuteční v době od 3. do 20 července 2014.

Pořadatelé (Fond Janáčkovy Hukvaldy) zvolili dramaturgii respektující skutečnost, že rok 2014 je veřejností vnímán jako rok české hudby a výrazně zde dominuje hudba Leoše Janáčka, který se před 160 lety na Hukvaldech narodil.

Svou účast na festivalu potvrdila řada prestižních souborů, orchestrů a sólistů. Mezi účinkujícími bude například jubilující Janáčkova filharmonie Ostrava (60 let od založení), Janáčkův komorní orchestr (50 let činnosti), Pěvecké sdružení moravských učitelů, jehož vystoupení přímo symbolizuje více než 110 letou tradici souboru, který v počátcích své existence s Janáčkem úzce spolupracoval a uváděl jeho sborovou tvorbu. V den Janáčkova narození – 3. července - vystoupí v hukvaldském kostele Janáčkovo kvarteto v pořadu „Pocta Leoši Janáčkovi" a uvede jeho 2. smyčcový kvartet spolu s kvartetem „Z mého života" Bedřicha Smetany. Na koncertech festivalu vystoupí dále Smetanovo trio, „Baborák ensemble" – soubor našeho světově proslulého hráče na lesní roh, Moravský komorní sbor, houslisté Pavel Šporcl, Jiří Vodička nebo Václav Hudeček, jehož recitál ve spolupráci s klavíristou Lukášem Klánským celý festival uzavře.

Ze zahraničních hostů uveďme dirigenta z USA Paula Mauffreye, zaníceného propagátora Janáčkova díla, slovenský komorní sbor „Danubius Octet Singers" z Bratislavy nebo polského klavíristu Mikolaje Warszynského, který vystoupí spolu s českou pianistkou Zuzanou Šimurdovou v pořadu české a polské hudby v rytířském sále zámku ve Frýdku-Místku. V amfiteátru hukvaldské obory vystoupí také výrazná osobnost české hudební kultury Iva Bittová ve svém autorském pořadu spolu s dětským operním studiem NDMS, které slaví v tomto roce 20 let od svého vzniku.

Na festivalu se budou prezentovat i hukvaldští rodáci - harfistka Ivana Dohnalová, dnes již velmi uznávaná česká umělkyně – jako sólistka koncertu Janáčkova komorního orchestru 5. července, který festival oficiálně zahájí, ve skladbě Štěpána Raka „Píseň pro Davida", a v samostatném koncertu cimbalistka Gabriela Jílková. Opět po několika letech budou provedeny Janáčkovy Lašské tance v taneční rekonstrukci souborem „Hlubina" v choreografii Zdeny Kyselé – spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Program festivalu naleznete ZDE.

Zdroj: www.janackovyhukvaldy.cz