Mezinárodní folklorní festival už klepe na dveře

Mezinárodní folklorní festival už klepe na dveře

Publikováno: Út, 03.06.2014

Statutární město Frýdek-Místek pořádá i letos spolu s Folklorním sdružením ČR a Dětským folklorním souborem Ostravička Mezinárodní folklorní festival. Lidové tance, písně a muzika z různých koutů světa budou ve městě vládnout od 17. do 23. června.

Hlavní program jubilejního 20. ročníku se uskuteční tradičně na náměstí Svobody v Místku. Chybět nebude ani velice oblíbená páteční a sobotní večerní lidová veselice, která se při příznivém počasí může protáhnout až do brzkých ranních hodin následujícího dne.

„Také letos se návštěvníci mohou těšit na různorodost a barevnost. Exotikou nám zavoní soubory z Indie či Gruzie, temperamentem soubory z jihu Evropy, tedy z Makedonie a Slovinska, a to vše doplní do pestrobarevné mozaiky naši sousedé z Polska a Slovenska. Do kraje vinné révy nás zavede soubor Břeclavan z Břeclavi, na úrodnou Hanou zase soubor Klas z Kralic na Hané. Náš region zpod Beskyd budou reprezentovat domácí soubory Ostravica a Malá Ostravica, Ondrášek a samozřejmě hostitelský soubor Ostravička, ale doplní je ještě Ondřejnica ze Staré Vsi a Jackové z Jablunkova,“ přiblížila za organizátory akce Radka Kulichová s tím, různorodý bude i věk tanečníků, od dětských souborů, přes mládežníky, dospěláky až k seniorům.

Veřejnosti se folklorní soubory představí již ve čtvrtek 19. června na nádvoří frýdeckého zámku. V 19:30 hodin zde začne „Koncert muzik“. V pátek zavítají soubory do okolních obcí, přesněji do Staré Vsi nad Ondřejnicí, Hukvald, Řepišť a Bašky.

Hlavní program bude zahájen v pátek 20. června v 18:00 hodin na náměstí Svobody v Místku, kde se od 22 hodin uskuteční také lidová veselice. Pro návštěvníky festivalu bude na náměstí Svobody zajištěno bohaté občerstvení, včetně posezení u podia.

V sobotu dopoledne projde městem slavnostní průvod stovek tanečníků a muzikantů, kteří zamíří v 9 hodin od kina P. Bezruče na místecké náměstí Svobody, kde bude pokračovat program festivalu. Večer se pak návštěvníci mohou opět pobavit na lidové veselici.

V neděli bude festival na náměstí pokračovat. Vyvrcholí v 16 hodin Galakoncertem v kině Petra Bezruče, kde diváci zhlédnou to nejhezčí, co soubory ze svých zemí a oblastí přivezly. Vstupenky na galakoncert je možné zakoupit v předprodeji v pobočkách BIC, ale také on-line na www.kulturafm.cz

Podrobný program naleznete ZDE.

Za nepříznivého počasí se všechny pořady přesouvají do kina Petra Bezruče.

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdek-Místek