Mezinárodní folklórní festival přivítá i soubory z Velikonočních ostrovů a Tibetu

Mezinárodní folklórní festival přivítá i soubory z Velikonočních ostrovů a Tibetu

Publikováno: Po, 18.04.2016

Letošní již 22. ročník mezinárodního folklorního festivalu, jehož hlavními organizátory jsou statutární město Frýdek-Místek a DFS Ostravička, se uskuteční ve dnech 14. - 20. června ve Frýdku-Místku.

Pozvání na festival přijaly zahraniční soubory Jurošík ze slovenských Michalovců, Očovan z Očové u Bánské Bystrice, Soubor písní a tanců Poznaň z Polska, Dětský folklorní soubor Chavdar z bulharského Pazardžiku, soubor I picciotti da purtedda ze sicilského Agrigenta, turecký soubor Hacettepe University z Ankary, tibetský soubor Kangduo a soubor Here Maohi z Rapa Nui (Velikonoční ostrov, Chile). Z České republiky se k nám přijede představit soubor Vlčnovjan z Vlčnova, Dětský folklorní soubor Omladinka z Uherského Hradiště a soubor Vsacan ze Vsetína. Na festivalu opět nebudou chybět ani místní folklorní soubory a další kapely.

První akcí pro veřejnost bude jako každý rok Koncert muzik na nádvoří frýdeckého zámku, a to ve čtvrtek 16. června od 19:30. V pátek 17. června v 17:30 slavnostně zahájí festivalové dění na náměstí Svobody v Místku DFS Ostravička programem věnovaným zakladatelům festivalu. Sobotní celodenní festivalové veselí na náměstí zpestří také jedinečný festivalový průvod, výtvarná dílna pro děti, taneční dílny pro veřejnost a nebude chybět ani překvapení. Náměstí v neposlední řadě opět poskytne prostor nabídce stánkařů.

„Momentálně jsme ve fázi intenzivních příprav, sestavujeme program, tvoříme festivalovou brožuru, plánujeme ubytování, dopravu atd.,” říká nově jmenovaná prezidentka festivalu Zuzana Mojžíšková. „Starosti nám trochu dělá politická situace v Evropě, která se hodně odráží na přístupu zájemců o účast na našem festivalu k cestování. My však stále věříme, že budeme moci divákům představit všechny pozvané soubory.”