Memoriál Jiřího Rašky

Memoriál Jiřího Rašky

Publikováno: Čt, 25.08.2016

Skokanské závody Memoriál Jiřího Rašky nejsou jen velkým sportovním zážitkem s tuzemskou i mezinárodní účastí, ale také adrenalin při pohledu na „létající chlapíky“.

Jiří Raška jako první Čech zvítězil na zimních olympijských hrách a byl zvolen lyžařem století. Na skokanském můstku na Horečkách ve Frenštátě pod Rahoštěm trénoval a závodil nejen on, ale i jeho pokračovatelé Parma, Sakala, Janda, Mazoch a další.

Závody nesoucí odkaz nejúspěšnějšího československého skokana na lyžích – Jiřího Rašky - nepřímo navazují na tradici letní Velké ceny – Grand prix města Frenštátu pod Radhoštěm. Tato tradice započala v roce 1973 na tehdy největším můstku s umělou hmotou na světě. Závody měly velkou prestiž a ne nadarmo byly označovány jako neoficiální letní mistrovství světa. Do listiny vítězů jsou zapsána taková jména jako Jens Weissflog, Klaus Ostwald, Pavel Ploc či Walter Steiner.

V současnosti je Memoriálu Jiřího Rašky součástí letního Kontinentálního poháru, což je druhá nejvyšší úroveň světových závodů. V letošním roce vzejde vítěz ze součtu výsledků obou klání frenštátského závodního víkendu.

Páteční klání O pohár starostky města vyvrcholí slavnostním ceremoniálem na náměstí. V rámci ceremoniálu budou nejen vyhlášeni nejlepší skokané závodu, ale rovněž budou představeny všechny účastnické týmy.

Na Horečkách nebudou závodit jen skokané na lyžích, ale i zájemci z řad diváků. Ti mohou změřit své síly, resp. svou tepovou frekvenci, v doprovodném závodě "Schody na Horečky". Tento závod spočívá ve výběhu schodů podél dopadové stráně skokanského můstku. Vítězem se nestává závodník s nejlepším časem, ale ten, komu bude po výběhu naměřena nejvyšší tepová frekvence. Samotný závod bude zahájen v 10:00, registrace bude zahájena o hodinu dříve.

Program akce

Pátek 26.8.2016
11:30 Oficiální trénink
14:30 O pohár starostky města Frenštátu p. R.
          1. kolo závodu
           finále závodu
21:00 Představení všech účastnických týmů na náměstí ve Frenštátu p. R.
          Vyhlášení vítězů pátečních závodů
 
Sobota 27.8.2016
09:00 Registrace závodu běhu "Schody na horečky"
10:00 Start běhu "Schody na horečky"
          vložený veřejný závod v běhu do schodů skokanského můstku
12:30 Zkušební kolo
13:30 Zahájení V. ročníku Memoriálu Jiřího Rašky
          1. kolo závodu
           finále závodu
           vyhlášení výsledků