Magická Lysá hora je Mekkou příznivců skialpového lyžování

Magická Lysá hora je Mekkou příznivců skialpového lyžování

Publikováno: Čt, 10.12.2015

Množství nástupních míst, slušné převýšení, štíhlý vrchol s nádhernými výhledy na všechny světové strany a parádní sjezdy. Co víc si přát od kopce, který je na dohled.

A ještě jedno kouzlo má Lysá hora pro ty, kteří vyjdou na skialpech na vrchol. Když je málo sněhu, tak sjezd se dá uskutečnit i po minimálně zasněžené asfaltové cestě na Krásnou – Papežov. Pro každého, kdo si kdy nasadil na severní Moravě i blízkém polském Slezsku skialpové lyže, je výstup na Lysou horu nejen základem tréninku, ale i příjemným relaxačním pohybem.

Skialp Vertical Race využívá magický potenciál Lysé hory a nabízí setkání s přáteli, dobrou zábavu po celé odpoledne i večer a v neposlední řadě i srovnání své výkonnosti s těmi ostatními. Záměrně oddělili aktivní závodníky, účastníky Českého poháru ve skialpinismu, od těch skutečně amatérských mužů a žen, kteří si na Lysou vyjdou jen tak pro radost. V disciplíně Vertical Race se bude bojovat celkem v 19 kategoriích a všichni, kteří se umístí na prvních třech místech v každé kategorii budou po zásluze odměněni.

Akce se uskuteční 15. ledna 2016.

K pohodě jistě přispěje i fakt, že se startuje v průběhu půl hodiny (17:00 až 17:30) a odpadá tak předstartovní stres i bitva velkého balíku závodníků o tu nejlepší stopu.

PROGRAM

ODPOLEDNE A START ZÁVODU
Program je připraven od 14 hodin na parkovišti  Krásná – Zlatník a u sjezdovky FELA. Tady najdete prezenci účastníků, testovací prostor firem Dynafit a Madeja Sport i občerstvení. K dispozici jsou parkoviště s kapacitou cca 200 aut. Pro ty, kteří už na Zlatníku nezaparkují, jsou k dispozici parkoviště na Visalajích a autobusový pendl, který vás přiveze zpět do startovní zóny na Zlatník, kde se odehraje veškerý odpolední a podvečerní program, který vyvrcholí startem závodu. Od 14 hodin budou k dispozici zástupci firem Dynafit a Madeja Sport, či případně dalších firem, aby vám umožnili poznat špičkovou skialpovou techniku a poskytli skvělý lyžařský materiál pro testování přímo na trati závodu.

START ZÁVODU
Vlastní start závodu se odehraje u sjezdovky Zlatník – FELA (cca 300 m od parkoviště Zlatník Biocel) průběžně od 17:00 do 17:30 hodiny. Každý závodník bude mít čip, který mu umožní odstartovat kdykoliv ve stanoveném intervalu. Výsledky tak budou pro všechny překvapením až při vyhlášení vítězů. Závodníci po absolvování výběhu do cíle na Lysou horu dostanou v Bezručově chatě čaj a po upravené asfaltové cestě budou sjíždět dolů, zpět na místo startu. Ze startovního prostoru přepraví všechny účastníky na Visalaje autobusový pendl. Pokud budou k dispozici volná parkovací místa, mohou přejet vlastním autem. Předpokládaný návrat prvních závodníků zpět na start je kolem 18:30 hod.

VEČER
Po startu závodu se organizační zázemí přesune o 3 km dál na Visalaje, kde bude v dřevěné budově staré restaurace na Visalajích pro závodníky nachystáno občerstvení. Od 21:00 hod. zde proběhne vyhlášení vítězů i závěrečná party. Autobusový pendl bude až do půlnoci k dispozici těm, kteří zaparkovali na Zlatníku a z Visalají se budou potřebovat dostat zpět ke svým autům. Partnerská VIP zóna je umístěna v modernizovaném hotelu Visalaje.

Propozice závodu naleznete ZDE.

Zdroj: PhDr. Michal Šlachta, www.skialp-lysa.cz