LH24 - extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře startuje v sobotu

LH24 - extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře startuje v sobotu

Publikováno: Út, 20.01.2015

Beskydy se o víkendu opět stanou dějištěm jednoho z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu 24. ledna v 11 hodin odstartuje z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře".

Má statut zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Vypsán byl také jako eXtrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Měřící zařízení je na Lysé hoře a u hotelu Sepetná. Okruh je dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů. Závod je určen nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy.

Registrace do letošního 4. ročníku závodu byla zcela obsazena v rekordním čase, a to již během 15 minut. Závod hodlá letos absolvovat 970 závodníků, z toho je 178 žen. V porovnání s loňským ročníkem se letos do závodu přihlásilo o 85 závodníků více. Zda se všichni závodu opravdu zúčastní, to ukáže samotná akreditace, která se uskuteční v pátek a sobotu v tělocvičně základní školy na Ostravici. Jen pro zajímavost, prvního ročníku se zúčastnilo 573 závodníků.

„Zázemí pro závodníky je již tradičně v horském komplexu Hotelu Sepetná, který zahrnuje i Penzion Sluníčko, bungalovy a chatu Měsíček. Plné budou až po střechu. Pro závodníky máme připraveny i dvě novinky. Tou první je nová časomíra, která poskytne nejen aktuální časy z vrcholu Lysé hory a ze Sepetné, ale po skončení závodu nabídne také možnost podrobně pitvat a srovnávat výsledky s jinými týmy. Druhou novinkou je přechod přes cílový sérák u hotelu Sepetná. Přejít ho bude muset každý závodník, aby uzavřel kolo, které absolvoval," řekl organizátor závodu, známý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher s tím, že sérák bude zpestřením závodu a jeho přechod dá závodníkům pěkně zabrat, zejména v závěru závodu. Extrémní závod je ale extrémní závod.

Nejstarším registrovaným závodníkem je 71letý Miroslav Pavelek z Frýdku-Místku a závodnicí 60letá Věra Hejkrlíková z Litomyšle. Nejmladším závodníkem je 15letý Ondřej Nezval z Třince a závodnicí 15letá Terezie Pochylá z Ostravice.

Velký počet příznivců extrémních závodů je z Moravskoslezského a Zlínského kraje, zastoupena je i Praha, Brno, Kolín, Liberec, Hradec Králové a další města. Závod láká také zahraniční nadšence ze Slovenska a Polska.

„Počasí je letos vrtkavé. Na Lysé hoře je zhruba 40 cm sněhu, v nižších polohách pro změnu sníh téměř není, takže na trase jsou větve a vystouplé kořeny stromů. O víkendu by mělo na Lysé hoře sněžit a teploty by měly spadnout na mínus 10 stupňů. Oproti loňskému ročníku, kdy byly extrémně nízké teploty a vítr pocitovou teplotu ještě snižoval, je to pro závodníky optimální počasí," řekl Libor Uher, který se letos z důvodu zranění výjimečně závodu nezúčastní.

Extrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře" startuje v sobotu 24. ledna v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (v těsné blízkosti vlakového nádraží v Ostravici). Ukončen bude v neděli 25. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů ČR v horském maratonu jednotlivců v kategoriích muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v tělocvičně základní školy Ostravice (za obecním úřadem).

Loňským Mistrem ČR v horském maratonu jednotlivců je Jan Zemaník z Ostravice, který ve stanoveném limitu 24 hodin vystoupal na vrchol Lysé hory celkem 13krát.

Harmonogram závodu naleznete ZDE!

Zdroj: Jana Matějíková, Press centrum LH 24

Foto: archiv LH24