Lašské muzeum v Kopřivnici připomene 70. výročí od postavení Ivančeny

Lašské muzeum v Kopřivnici připomene 70. výročí od postavení Ivančeny

Publikováno: Po, 12.12.2016

Od 8. prosince 2016 máte možnost shlédnout v Lašském muzeu v Kopřivnici novou výstavu nazvanou Zkušenost totality, která vás seznámí s osudy několika skautských osobností, do jejichž života vstoupil totalitní režim.

Díky výstavě si připomenete 70. vrýočí postavení mohyly na Ivančeně. Její základy byly pod Lysou horou položeny na podzim roku 1946 a dodnes je jejím hlavním smyslem připomínat smrt pěti skautů, kteří byli na samém konci války, v dubnu 1945, popraveni nacisty v polském Těšíně. Ivančena však za léta své existence svůj základní smysl podstatně rozšířila. Stal se z ní symbol boje za svobodu, odporu proti totalitním režimům, Ivančena je místem přátelství a setkávání, ať už pravověrných skautů a trampů či jen prostých turistů, mířících kolem mohyly k vrcholu Lysé hory. Koneckonců i její rekonstrukce, kterou výstava rovněž připomíná, se nesla v tomto duchu.

Výstava, kterou v muzeu připravili společně se skauty, si rozhodně neklade za cíl vyprávět celý příběh Ivančeny se všemi jeho zákruty a zápletkami, jak jej prožívala sama mohyla i lidé okolo ní. Spíše se pokouší přiblížit trochu z atmosféry, kterou okolo sebe za mnoho let své existence vytvořila. K oné atmosféře, alespoň v Lašském muzeu, můžete nakonec přispět i vy, návštěvníci.

Zavítejte kdykoli až do 5. února 2017 do Lašského muzea, vezměte s sebou malý, vámi nazdobený kamínek. Po skončení výstavy všechny kamínky budou odneseny přímo na Ivančenu.

Čerpáno z www.tatramuseum.cz