Lašské království slaví 30 let

Lašské království slaví 30 let

Publikováno: Út, 30.05.2017

Letos je tomu 30 let, kdy se v Olomouci, v "Hanáckém exilu", sešlo několik roduvěrných Lachů a Lašek a založili ilegální spolek Lašská obroda. Dne 15.9.1987 v 18.30 hodin vyhlásili Lašské království. Králem byl jednoznačně zvolen iniciátor hnutí Zdeněk Vilém Krulikovský, rodák z lašského Místku. Vedla je k tomu potřeba obrodit identitu lašského etnika, která byla v minulosti velmi zamlžována. Věrni odkazu Leoše Janáčka, Ervína Goje, Joži Vochaly a jiných buntyřuv lašskych, pusitli se do "boje s větrnými mlýny", neboť v myslích veřejnosti čas zahnízdil mnoho polopravd a omylů.

Sepisují Codex lachiensis, vzniká lašská hymna, inspirována písní "Hej, Slované...". Na sněmu 10.11.1988 vyhlašují Velké Lašsko, které je na území Česka, Slovenska a Polska. Je to myšlenka spojující, neznající hranic, kterou Lachům vnutili mocipáni. Král přijímá jméno Zdeňa Viluš I., řečeny Chabry, "bo chrabrosti je v časech našich třa..."

To všechno s nánosem recese, ale s odhodláním a Lašskem v srdci.

Přijďte si připomenout toto období na frýdecký zámek, kdy 8. června bude zahájena výstava 30 let Lašského království. Vernisáž se uskuteční v 17.00 hodin a výstava potrvá do 20. srpna 2017.

Výstava zahrnuje dokumenty z celého období - jeho proměny od ilegálního spolku, vznik právního subjektu až k dnešním dnům. Výstava vás seznámí s faktem, že Lašsko se čím dál více obrozuje, že znovu žije...!