Krypta baziliky minor by měla být otevřena častěji

Krypta baziliky minor by měla být otevřena častěji

Publikováno: Pá, 08.04.2016

Jedna z dominant Frýdku, Bazilika Navštívení Panny Marie, přitahuje návštěvníky také kvůli mumifikovaným ostatkům v takzvané poutnické kryptě.

Veřejnost je ale může spatřit jen při výjimečných událostech, což by se mělo změnit. Možná ještě letos začnou stavební práce, které mimo jiné vytvoří nový vchod do krypty tak, aby návštěvy nerušily bohoslužby v kostele. Krypta by pak mohla být přístupná v pravidelných otevíracích hodinách.

„My jsme otevření zpřístupnění krypty. Hodnotím to pozitivně," řekl dříve František Boldy, administrátor Římskokatolické farnosti sv. Jana Křtitele Frýdek.

„Proběhlo další jednání s památkáři, církví, zástupci magistrátu. Tam je to v podstatě nastartované, čeká se na statický posudek architekta," prozradil Jaromír Polášek, historik a předseda frýdecko-místecké komise pro obnovu památek. Kromě nového vchodu nebo třeba zajištění přirozené ventilace by součástí úprav mělo být i očištění samotných mumií.

„Technicky je to vyřešené, nebude třeba nějaký konzervační zásah. Ostatky se pouze opráší a vyčistí," řekl Polášek s tím, že u mumií s nedochovanými nebo rozpadlými rakvemi se vytvoří nové tak, aby poslední odpočinek duchovních byl důstojnější. Stavební práce by podle předsedy komise mohly začít letos, krypta by se pak v pravidelných hodinách zpřístupnila od příštího roku. Michal Bučko, asistent děkanátu frýdecké římskokatolické farnosti, nicméně Deníku sdělil, že termín začátku stavby mohou oddálit různé nezbytné administrativní kroky. „Zbývá mimo jiné vyřešit také financování," řekl Bučko.

Podle Poláška se nyní řeší možná výměna cementových dlaždic v kryptě, což by mohlo poodhalit jednu ze záhad baziliky. V prostoru posledního odpočinku duchovních se v dlažbě nachází duté místo, jehož obdélníkový půdorys má rozměry 80 krát 160 centimetrů. Odsekávání dlažby by ukázalo, zda je v těchto místech vstup do dalších podzemních prostorů.

Poutnická krypta není jediným místem pod bazilikou, o kterém se ví. Známá je rovněž existence takzvané pražmovské krypty pod kaplí sv. Kříže. Přestože ostatky z ní byly přeneseny v padesátých letech minulého století do vitríny v poutnické kryptě, prostor je veřejnosti nepřístupný. Existenci dalších podzemních prostor podle Jaromíra Poláška dokazují například větrací kanály, které jsou přibližně ve dvoumetrové výšce po celém vnějším obvodu baziliky. Lidé do nich ovšem házeli nepořádek, přesto otvory nejsou podle Poláška zasypány zcela.