Kraj vyhlásil další ročník kulinářské soutěže „JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO“

Kraj vyhlásil další ročník kulinářské soutěže „JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO“

Publikováno: Čt, 13.03.2014

Jaké jídlo je typické pro Moravskoslezský kraj a zároveň nejlépe chutná? To pomůže odhalit čtvrtý ročník kulinářské soutěže „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, který právě odstartoval.

Úspěšný projekt na podporu gastroturistiky,jehož cílem je objevit původní regionální recepty typické pro Moravskoslezský kraj, pokračuje i letos. Zájemci mohou do 30. června prostřednictvím webových stránek www.msregion.cz „poklady“ našich předků přihlašovat do soutěže. Recepty pak zhodnotí odborná komise a vybere ty nejlepší, jejichž autoři budou oceněni na podzimním gastrofestivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“.

„Věřím, že rostoucí tendence počtu soutěžních receptů bude pokračovat a konečně pokoříme hranici stovky zaslaných receptů. Už nyní se těším na čtvrtý díl kuchařky, která z nich bude opět sestavena,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Dodal, že i letos se příznivci projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ mohou těšit i dalších prezentace provoněné místními specialitami. „Ve spolupráci s partnerskými restauracemi letos připravíme třiadvacet Moravskoslezských večerů, které jsou plné dobrého jídla a pití, doplněné o zajímavý doprovodný program,“ slíbil náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Upřesnil, že v roce 2013 bylo do soutěže přihlášeno 91 receptů. První místo od odborníků získal „Kiščok od babičky“ autorky Heleny Febrové, druhá byla „Maslovka“ Renaty Konopkové a „bronzovou medaili“ získala „Vánoční černá mačka“, kterou do soutěže poslala paní Simona Linartová. Cenu médií si odnesl pan Přemysl Košut za recept na dýňovou polévku.

„Že jídlo táhne, to je ověřená věc. Všechny nejnavštěvovanější země světa třeba Francie, Itálie, Španělsko na to vsadily. Jíte a pijete bez ohledu na počasí, na architekturu, pamětihodnosti a další atraktivity. Existuje také něco jako chuťová paměť, člověk automaticky spojuje určitá místa s kulinářskými zážitky. Proto jsme začali vytahovat z půdy recepty našich babiček," vysvětlil náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Nejen on, ale i všichni, kdo recepty vyzkoušeli, tvrdí, že opravdu jde podle nich vařit originálně, levně a zdravě. „Dokazují také, že máme v kraji návštěvníkům co ukazovat, nabídnout jim něco, co jinde nemají,“ konstatoval náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Více informací zájemci najdou na adrese: www.jaksmakuje.cz a na www.facebook.com/jaksmakujemoravskoslezsko.