Kotlíky gulášových dobrot byly letos okořeněné recesí a zábavou

Kotlíky gulášových dobrot byly letos okořeněné recesí a zábavou

Fotogalerie

Publikováno: Po, 29.07.2013

V sobotu 27. července 2013 se uskutečnil v nádherném prostředí frenštátského autokempu již 22. ročník Gulášových slavností. Jak se vyjádřil Luděk Bil z Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Frenštát v této tradici drží prim. V jiných městech začali pořádat tyto soutěže mnohem později. 22 let, klobouk dolů!" Také letos čekal na návštěvníky pestrý výběr. Každý z devíti gulášů měl své specifikum, svou chuť, vůni, barvu a "břitvu". Fantazii se meze nekladly. Tomu odpovídaly samotné názvy týmů, gulášů i přidávaných ingrediencí.

Pochutnat jsme si mohli například na Slovenském hastrmanském guláši, který návštěvníkům připravili dva sluncem vyprahlí vodníci, nechyběl Maďarský guláš, Česnekův guláš, Jelení, Srnčí a Dančí guláš, klasický hovězí nebo Míchaný "retro" guláš. Porotě ve složení Václav Forman, Renáta Škvorová, Roman Pavlík a Roman Táborský nejvíce chutnal Jelení zbojnický guláš Ondrášovy družiny v čele s Karlem Drápalem, kteří obhájili své loňské vítězství. Druhé místo patřilo Janu Vašíčkovi s Hovězím speciálem a třetí příčka kuchařům z Holešova a jejich Kotlíkovému guláši. Cenu poroty za nejlepší stánek si odvezl Šorstýn tým z Horní Bečvy. Ceny vítězným týmům za bouřlivého potlesku diváků předal tajemník Petr Kubenka a členové odborné poroty. Na závěr předal Luděk Bil týmu Jana Vašíčka nominaci na mistrovství vaření kotlíkových gulášů v Přerově. Milovníkům guláše bylo po celý den k dispozici studené pivo, atrakce pro děti a bohatý hudební doprovodný program. Návštěvníci mohli vidět také skvělou barmanskou show. O průřez nejrůznějšími hudebními žánry od folkloru, jazzu přes folk, pop-rock až po hard-heavy rock a blues rock se postaraly skvělé kapely jako je rožnovský Navalentym, frenštátské Lam Trio a CM Milana Holuba, bohumínská formace Rosso Gneiss, zuberský Koridor a v neposlední řadě novojičínská Klika NJ Blues, které dodaly celé akci ještě pohotovější atmosféru.

Zdroj: Renata Stejskalová, redakce Frenštátského zpravodaje